Soe kevad rõõmustas erakordselt varajaste pojengiõitega

maaelu.postimees.ee
Copy

Soe kevad meelitas Saaremaa Puukoolis esimese pojengi õitsema lausa kaks nädalat tavalisest varem: esimeseks õitsejaks oli pastellkollane pojeng 'Claire de Lune', mis viimased 4 aastat on õitsenud ajavahemikul 6.–9. juuni, kuid seekord avanes esimene õis juba 25. mail.

Olenevalt ilmastikust võib pojengide õitsemine nihkuda kuni 5 päeva varemaks või hilisemaks, kuid kahenädalane vahe on Saaremaa Puukooli peaaedniku Marko Toomere sõnul erakordne.

„Meie õnneks ilm veidi jaheneb ja pojengide areng pidurdub, mis annab lootust, et juba eelmisel aastal väljakuulutatud Saaremaa Pojengifestivali alguskuupäeva pole vaja varasemaks nihutada,” sõnas Toomere.

Lõikelillena püsib pojeng 'Claire de Lune' vaasis 5–8 päeva, kui lõigata taime siis, kui õiepung meenutab pehmuselt vahukommi. Juba avanenud õit ei tasu vaasi lõigata, sest siis närtsib ta kiiremini.

Pojengi 'Claire de Lune' nimi tähendab tõlkes kuuvalgust ja kaunis taim on pühendatud samanimelise klaveripala heliloojale Claude Debussyle ja luuletaja Paul Verlaine'ile.

Sordi teeb eriliseks tema värvitoon ja loomise lugu. Nimelt saadi pojeng 'Claire de Lune' üle 4000 seemiku hulgast. See on ainus teadaolev ja õnnestunud hübriidristand Paeonia lactiflora ja Paeonia daurica ssp. mlokosewitchii pojengiliikide vahel.

Pojengi aretas USA-s Gilbert H. Wild. Sort on registreeritud 1954. aastal.

Saaremaa Pojengifestival

Saaremaa Pojengifestival algab tänavu 9. juunil ja lõpeb 2. juulil. Puukooli istanduses saab näha üle 5000 pojengi, mida kasvatatakse lõikelilledeks. See on Põhja-Euroopa ainus pojengi lõikelillede istandus ja Euroopa suurim pojengide näidisaed. Istanduses kasvatatakse 48 pojengisorti lõikelilleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles