Välismaalt ⟩ Inglaste mitteametliku rahvusroa söögikohad on sattunud löögi alla (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Fish&chips Peipsi ahvenast. FOTO: Britt Rosen
Fish&chips Peipsi ahvenast. FOTO: Britt Rosen Foto: Britt Rosen

Fish & Chips on inglaste jaoks vaat et mitteametlik rahvusroog, mida saab osta paljudest pubidest, baaridest ja söögikohtadest. Nüüd aga sunnivad hüppeliselt kallinenud kartul ja energiakulud paljusid selliseid kohti oma uksi sulgema.

Nii on Ühendkuningriigis näiteks 25 kg kaaluva kartulikoti hind enam kui kahekordistunud 20 naela ehk umbes 23 euroni, ütles ajalehele The Guardian Andrew Crook ühendusest National Federation of Fish Friers, mis koondab kala ja kartulit pakkuvaid ettevõtjaid.

Kuna kasvavad energia-, tööjõu- ja koostisosade kulud mõjutavad kogu toiduainetööstust ja Ühendkuningriigi eelmise aasta kartulisaak jäi osaliselt eelmise suve põua tõttu tavapärasest väiksemaks, on kartuli hind kohati tõusnud isegi 60%.

Mõned söögikohad suletakse lootuses, et kartulihinnad peagi langevad, kuid teiste jaoks on sulgemisotsus lõplik.

Chippid ehk söögikohad, mis pakuvad kala ja kartulit, ostavad kartulit ka väiksemates kogustes, seega on nad hinnamuutuste osas haavatavamad kui jaemüüjad ja toiduainete tootjad, kes sõlmivad pikaajalisi lepinguid.

Ühendkuningriigi kalaõhtusöögi hind on praeguseks tõusnud keskmiselt 9 naelani (ca 10,4 eurot) ja selle eest tuleb välja käia peaaegu viiendiku võrra rohkem kui aasta varem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles