Kündjate paremik koguneb sel aastal lõunanaabrite juures

maaelu.postimees.ee
Copy
Eesti künnimeistrivõistlused 2022.
Eesti künnimeistrivõistlused 2022. Foto: Marianne Loorents

Läti sai õiguse korraldada 68. künni maailmameistrivõistlused – toimumiskohaks on valitud Kuldīga piirkond.

Selle aasta sügisel, 13.–14. oktoobril toimuvad Lätis Kuldīgas 68. künni maailmameistrivõistlused, millest võtavad osa kündjad 26 maailma riigist. Lisaks Euroopale on esindatud ka Uus-Meremaa, Austraalia, Keenia, USA ja Kanada.

Õiguse selliste võistluste korraldamiseks Lätis sai Maailma Künniorganisatsioonilt Läti Künniorganisatsioon, kes korraldab koos Kuldīga piirkonna valla ja põllumajandusmasinate kaubandusettevõttega Amazone grupa LV maailmatasemel võistluse.

Eelmisel aastal külastas Maailma Künniorganisatsiooni esindus Lätit ja otsustas võistluse läbiviimiseks sobivaima koha. "Kuldīga piirkond valiti meistrivõistluste toimumiskohaks, sest seal on kõrgetasemelise juhtimispraktikaga põllumajandusettevõtted, samuti vajalik maht ja kvaliteet hotelli- ja toitlustusvõimekuses. Kuldīga piirkond on vaieldamatult ainulaadne ja kaunis koht, seega on meil väga hea meel, et saame maailmatasemel meistrivõistlusi seal korraldada,“ ütleb Maailma Künniorganisatsiooni peasekretär Anne Marie McHugh.

"Esialgu oli plaanis, et Läti korraldab künni maailmameistrivõistlused alles 2032. aastal, kuid kaks aastat kestnud pandeemia ja sõda Ukrainas muutsid olukorda. 2022. aasta meistrivõistlusi võõrustas Iirimaa, kus kündmine on sama populaarne kui jalgpall ja ragbi. Pakkusin välja, et sel aastal võiks MM-i võõrustada Läti, sest miks mitte? Pärast Läti taasiseseisvumist oleme välja arendanud tugevad ja globaalse ekspordivõimega farmid", ütleb Läti Künniorganisatsiooni juhatuse esimees ja Maailma Künniorganisatsiooni juhatus liige Aigars Laurinovičs.

See aasta on eriline ja oluline nii Läti riigile kui ka Läti põllumajandusministeeriumile – sel aastal tähistame põllumajandusministeeriumi 30. aastapäeva Läti iseseisvuse väljakuulutamisest.

"See aasta on eriline ja oluline nii Läti riigile kui ka Läti põllumajandusministeeriumile – sel aastal tähistame põllumajandusministeeriumi 30. aastapäeva Läti iseseisvuse väljakuulutamisest. Seetõttu on meil hea meel, et nii ambitsioonikas, maailmatasemel üritust korraldatakse Lätis ning saame selle korraldamist toetada nii rahaliselt kui ka moraalselt. See on aeg, mil Läti põllumajandussfäär saab end parimas valguses näidata Euroopa Liidule ja NATO liikmetele, kuidas pärast NSV Liidu kokkuvarisemist. oleme suutnud majanduslikult areneda, taastada oma jõud, ressursid ja saada ajakohaseks kõrge põllumajandustasemega riigiks, samuti oskustega kasutada oma loodusressursse targalt,“ märgib põllumajandusminister Didzis Šmits.

  • Võistlus toimub selle aasta 13. ja 14. oktoobril Ltd Upeskalni AB omanduses olevatel põldudel.
  • Osalejate saabumine, võistluseks valmistumine ja ametlik treening algab 7. oktoobrist.

"Künni kvaliteeti hinnatakse 12 parameetriga, näiteks oluline on vao sirgus, künni aeg jne. Eelmisel aastal 67. künnimeistrivõistlused, mis toimusid Iirimaal – sai Läti esindaja esimest korda 20 aasta jooksul kõrgeima 6. koha. Selle saavutas Jānis Vaitkevics Jaunbērzest "Mārtiņi" farmist Dobele rajoonist. Ka sel aastal esindab Lätit taas J. Vaitkevics ning temaga ühineb noor kündja Richards Dambergs, kes õpib praegu Kandava põllumajanduskoolis. Kümned parimad võistlejad tulevad meistrivõistlustele oma tehnikaga. Kaugematest maadest Austraaliast, Kanadast ja USAst on traktorid ja adrad juba teel Lätti," lisab Laurinovičs.

Maailmameistrivõistluste teisel päeval, 14. oktoobril toimub paralleelselt võistlusega meelelahutuslike ja harivate ürituste sari "Tutvu Läti ajakohase põllumajandusega", Läti põllumajandustehnika müüjad demonstreerivad uusimat tehnikat, toimub kodutootjate turg ja Läti maaelu konsultatsioonikeskuse korraldatud ürituse "Piirkondade maitse" lõpetamine, seal saab nautida meie riigi traditsioonilisi roogasid ja ainulaadseid maitseid.

69. künni-MM toimub aga 2024. aasta augustis Tartu lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles