Madis Kallas: Automaks ei tohi olla löök neile, kellele auto eluliselt vajalik (3)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Elukorraldust maapiirkondades tüüriv Madis Kallas
Elukorraldust maapiirkondades tüüriv Madis Kallas Foto: Mailiis Ollino

Rikastelt omavalitsustelt võetakse raha vähemaks ja jagatakse vaesematele, just nii püüab valitsus leida kiiret leevendust ääremaade tühjaks jooksmise vastu. Nimelt kiitis valitsus heaks regionaalminister Madis Kallase esitatud tulumaksuseaduse eelnõu, millega soovitakse ühtlustada omavalitsuste rahalist võimekust.

Madis Kallas, palun seletage muudatusi omavalitsustele rahajagamises, et ka raamatupidajahariduseta inimene aru saaks?

Kohalikud omavalitsused saavad riigilt raha läbi üksikisiku tulumaksu. Inimene käib tööl, maksab tulumaksu ja sellest läheb osa elukohajärgsele omavalitsusele. Tulevast aastast oli planeeritud 12,06 protsenti, aga nüüd uue süsteemiga tahame teha nii, et edaspidi hakkavad vallad ja linnad saama raha ka pensioni tulumaksu pealt, aga selle võrra vähem saavad üksikisiku tulumaksu pealt.

Miks see on oluline?

Eestis on suur osa tööealisest elanikkonnast liikunud Harjumaale ja seega ka maksutulu sinna, aga pensioniealised on jäänud pigem maapiirkondadesse, sellest lähtuvalt on vaja leida tasakaal. Kui maksta mingi osa pensionite pealt ja vähem üksikisiku tulumaksu pealt, aitab see rohkem maaomavalitsusi ja võtab vähemaks kasvu Harjumaalt.

Kas jõudsite ses osas rikkamate omavalitsustega kompromissile või panite fakti ette, et nende tulu väheneb?

Nad ütlesid, et ei kooskõlasta seda, kuid mõistavad, miks seda teha on vaja. Mõistan ka nende seisukohta, kuid väidan, et nende mured on väiksemad kui maapiirkondade omad.

Mis on põhiprobleemid, mida muudatusega lahendada soovite?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles