Parim noortalunik on kõrgharidusega meditsiinitöötaja

Silvi Lukjanov
Copy
Parimad (vasakult): teise koha omanik Reimo Seppor ­(Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool), võitja Tiina Laanemets (Januse talu) ja kolmanda koha saanud Karin Sabalisk (Karin OÜ).

 
Parimad (vasakult): teise koha omanik Reimo Seppor ­(Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool), võitja Tiina Laanemets (Januse talu) ja kolmanda koha saanud Karin Sabalisk (Karin OÜ).  Foto: Anitra Lukjanov

Türi lillelaada esimesel päeval toimuva noortalunike mitmevõistluse võitis Rapla maakonna Märjamaa valla Maidla küla Januse talu peretütar Tiina Laanemets, kes kolme lapse kõrvalt töötab pealinna haigla onkoloogiaosakonnas. Kuna talutööd teeb ta rõõmuga lapsest saadik, siis võistlus suurt ettevalmistust ei vajanud.

Noortalunike mitmevõistlusele tõi meditsiinilise kõrg­haridusega Tiina Laanemetsa võistlema õnnelik juhus. Kõik sai alguse sellest, et ta asus õppima Järvamaa Kutsehariduskeskuses ja seal viimases veisekasvatuse koolitunnis kutsus õpetaja sessioonõppijaid osalema noortalunike võistlusele. „Mõtlesin, et miks mitte proovida, sest talumajapidamisega tegelen peretalus lapsest saadik. Viieselt lüpsin laudas lehmi. Mind huvitas töö loomadega ja nii puutun kokku kõigega,” kõneles ta. Noortalunike jõuproovist kümnel alal polnud ta varem kuulnudki.

Nii tundus, et enamik võistlusaladest olid igapäevasest talutööst tuttavad või harjutatavad ja suurt ettevalmistust võistlusest osavõtmiseks polnud vaja. Just osa võtma 37aastane naine tuligi, lootes mõnda alavõitu. „Arvasin, et lüpsmises ja kaalumises võin olla päris hea, üsna kindlalt tundsin end ka vanade talutööriistade tundmises,” märkis ta. Need alad tõid talle ka alavõidud. Kõige keerulisemana tundusid naisele traktoritega alad. „Traktoritega sõidan ju küll, kuid mitte slaalomit ja käruga tagurpidi, nagu oli vaja võistlusel,” seletas ta. Olgu vahemärkusena lisatud, et koolist sai Laanemets T-kategooria loa ja lisaks seemendamisoskuse, sest kolme lapse kõrval on talus pulli väga ohtlik pidada. Peres kasvavad 7- ja 4aastased tüdrukud ning 1,5aastane poeg. Naise elukaaslane on linnainimene, kuid perega koosolemise eesmärgil jättis temagi töö linnas ja töötab nüüd naaberfarmis lüpsjana.

Nii tuli Laanemetsale üllatusena juba see, kui ta krooniti taluperenaiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles