Kartuli kasvupind langeb kolinal (1)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Mullu korjati hektarilt keskmiselt ­ 23 tonni mugulaid, tänavune saak selgub sügisel.

 
Mullu korjati hektarilt keskmiselt ­ 23 tonni mugulaid, tänavune saak selgub sügisel.  Foto: Arvet Mägi

Kartuliteadlane Luule Tartlan nentis, et kuigi vanarahva ütlemise järgi on mugulate mahapaneku parim aeg, kui toomingad õitsevad, ei sobi see tarkus väga varajase ja varajase kartuli kasvatamiseks. Nii hilisel mahapanekul ei suuda me konkureerida lõunapoolsete kasvatajatega ja värske kartul jõuab turule liiga hilja.

„Küll sobib toomingate õitsemise ajaga arvestada seemnekartuli kasvatamisel,” mainis Tartlan. „Talviseks säilitamiseks mõeldud sordid tuleb maha panna siiski enne ja selleks on mitu põhjust ning sooja ilmaga on isegi tööd parem teha.”

Hea saagi alusena nimetas teadlane esimesena kasvu­koha mulda ja küllaldast mullaniiskust.

Pärnumaal kasvatab ligemale hektaril varajast ja säilituskartulit Kollikse talu, mille peremees Roland Liesment (pildil) rääkis, et katteloori alla panid nad mugulad mulda enne jüripäeva. Tärganud kartulist jõudis pere juba rõõmu tunda, kui lehekuu alguses oli maapinnal kaheksa kraadi alla nulli.

„Otsad näpistas ära, aga toibuvad juba, kasvavad edasi,” mainis Liesment, kes oma talu kartuliga jõuab tavaliselt enne jaani turule.

Avamaakartuli pani talupere maha läinud nädalavahetusel. Liesmendi sõnul on ta harjunud kartulit kasvatama, põllumaa olemas ja kuhu sealt ikka minna. Ainult et kartuli kilohind ei tule väetise ja kütuse kallinemisele järele.

Kulutused suurenenud

Läinud reedel oli Lääne-Virumaal kartulipanekuga hoog sees Mati Merel OÜst Pandivere Kartulikasvatus ja ta lükkas jutuajamise esmaspäevale, mil ennustajad lubasid vihma.

„Suur põud on jätkuvalt,” möönis Mere nädalat alustades, kui ta oli maha saanud üle poole ehk 25 hektarit mugulaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles