Tööandjad petavad tööotsijailt tasuta tööpäevi välja

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Vladimir Logatšev rõhutas, et mingit tasuta töö tegemist seadus ette ei näe: töötasu arvestus algab sellest hetkest, kui alustatakse töö tegemist.
Vladimir Logatšev rõhutas, et mingit tasuta töö tegemist seadus ette ei näe: töötasu arvestus algab sellest hetkest, kui alustatakse töö tegemist. Foto: Tööinspektsioon

Suve eel käib agar hooajatööliste otsimine ja rohkete kandidaatide seast sobiva leidmiseks pakutakse välja võimalus tulla proovipäevale. Tööotsija rababki päeva tööd teha, et endast hea mulje jätta, kuid siis selgub, et tööle teda ei valitud ja loomulikult ei paku keegi ka tehtud töö eest tasu.

Tööotsija ise ei tule sageli selle pealegi, et tal on õigus proovipäeva eest palka saada. Kuna Tööinspektsioonilt uuritakse proovipäeva eest saamata jäänud töötasu kohta paar korda nädalas, siis võib aimata, et selline tasuta töö väljapetmine on väga levinud. Kõige enam tuleb selliseid kurtmisi teenindus- ja toitlustusasutustest.

Tegelikult ei ole töölepingu seaduses üldse sellist mõistet nagu proovipäev, ütles Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Vladimir Logatšev. „Kui isik teeb teisele isikule tööd, mille tegemist võib vastavalt asjaoludele oodata üksnes tasu eest, eeldatakse, et tegemist on töölepinguga. See tähendab, et töötasu arvestus algab sellest hetkest, kui alustatakse töö tegemist,” seletas ta.

Sageli tuleb siiski ette, et töötajatele pakutakse esmalt võimalust töötegemist proovida või tulla mõneks ajaks appi vabatahtlikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles