Uus trend: metsa kokkuostjad keelitavad müüma looduskaitseliste piirangute kohta vassides

Kristina Traks
Copy
Telefoni teel proovitakse endiselt metsaomanikelt metsa osta.
Telefoni teel proovitakse endiselt metsaomanikelt metsa osta. Foto: Shutterstock/montaaž

Mõnigi metsaomanik on saanud kõnesid, kus pakutakse justkui suurepäraseid võimalusi oma mets kohe rahaks teha. Asjatundjad soovitavad selliseid kõnesid ignoreerida ja kui on tõesti soov metsa müüa, küsida erapooletut nõu lähemalt metsaühistult.

Maa Eluni jõudis info uudsest metsaomanike mõjutamise viisist – nimelt helistas ühele metsaomanikule metsa kokkuostja, kes väitis, et kõne saanud naisterahva mets on tänavu varakevadel kaitse alla võetud ja kuna seda nüüd nagunii keegi enam osta ei taha, siis nemad võivad selle ikkagi ära osta. Pakuti aga olematut summat, kusjuures reaalsuses ei olnud üldse tegemist kaitsealuse metsaga.

Eesti Erametsaliidu tegevjuht Jaanus Aun ütles, et isegi tema on saanud kahtlase väärtusega telefonikõnesid, kus ­pakutakse võimalust metsa müüa. „Ühtegi head pakkumist pole küll sel teel tulnud, aga huvitav on teada saada, milliseid ahvatlusi parasjagu metsa­omanikule pakutakse,” sõnas ta.

Sama kinnitab MTÜ Ühinenud Metsaomanikud juht ja konsulent Kadri-Aija Viik, kes ütleb, et tallegi on väga pealetükkival viisil lähenetud metsaostusooviga. „Pärast soovitust mu nime guugeldada on toru kiiresti ära pandud,” kinnitas ta.

Kõige lihtsam on Jaanus Auna sõnul taolisi kõnesid ignoreerida. „Kui aga tõesti on soov oma metsa müüa, kuid asjast väga midagi ei tea, siis pöörduda kohaliku metsaühistu poole,” soovitas ta.

Looduskaitset võidakse ära kasutada

Mis puutub looduskaitsenüansile rõhumisele, siis Jaanus Auna sõnul võidakse seda tõesti ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles