Ebamaasikas kasvab isegi toas

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
India ebamaasikas on hea pinna­kattetaim.
India ebamaasikas on hea pinna­kattetaim. Foto: Toivo Niiberg

India ebamaasika maitse pole just kiitust väärt, kuid see-eest võib seda pidada väärt ravimtaimeks ning ta kasvab nii jõudsalt, et võib asendada isegi muru.

India ebamaasikas (Potentilla indica, vanem nimetus Duchesnea indica) on roosõieliste sugukonda kuuluv taimeliik. Madal, võsunditega roomav ning äärmiselt dekoratiivne pinnakattetaim. Lehed on igihaljad ja õied säravkollased.

Ilusad, läikivad, maasikat meenutavad viljad on maitsetud, kuid mitte mürgised. Vili on umbes 10 mm läbimõõduga maasika välimuse ja tekstuuriga, kuid vähese nõrga metsmaasikamaitsega. Pärit Ida- ja Lõuna-Aasiast, laialt levinud pea kõikjal Jaapanis, kuid teda on populariseeritud ka paljudes teistes piirkondades ravim- ja dekoratiivtaimena. Euroopasse sattus alles 19. sajandi alguses.

Asendab edukalt muru

Ebamaasikas kasvab nii päikeses kui ka kerges varjus. Muld olgu viljakas ja kergelt aluseline. Taim ei karda külma, nii et talveks katta pole vaja. Ent meie oludes vajab lumevaesel talvel katet. Talub kuni 20 °C külma.

India ebamaasikas on ideaalne kasutada muru ase­ainena kohtades, kus kõrrelistest koosnevat muru ei taheta. Taim annab ohtralt võsundeid (30–100 cm pikad), mis katavad tihedalt mulla pinna ja juurduvad kiiresti sõlmekohtades, andes uusi ja uusi taimi. Hea kate sibultaimedele, viljapuude ümbrusesse, aiateedele ja kivimüüridele. Ühelt ruutmeetrilt võib saada suve jooksul 80–100 g marju.

Lisaks kasvab ebamaasikas edukalt mitte ainult aias, vaid ka toas, andes ka seal vilju, sobides suurtesse lillepottidesse kattetaimeks (palmid, draakoni- ja kummipuud). Talvel vajab toas päikesepaistelisemat kasvukohta ja temperatuuri 12–15 °C.

Mitmekülgne ravimtaim

Marjad sisaldavad keskmiselt 3,4% suhkrut, 1,5% valkaineid, 1,6% mineraalaineid (olulisemad on raua- ja mangaanisoolad) ja C-vitamiini. Kogu taim on tugev antikoagulant ehk takistab vere hüübimist ja hoiab ära trombide tekkimise ohtu. Pärsib vähirakkude arengut, turgutab maksa, puhastab neere ja stimuleerib kõhunääret ning alandab veresuhkrut. Lisaks evib taim antiseptilist, puhastavat ja palavikku alandavat toimet. Ürdikeedust kasutatakse välispidiselt mähistena tursete, haavade ja ekseemi ravis, igemepõletiku ning angiini korral kurgu kuristamiseks. Õietee korrastab vereringet. Ravimiks võib marju kuivatada temperatuuril 45–50 °C.

Organismi puhastavaks teeks võta 1 kuhjas sl purustatud kuivatatud ebamaasikaid klaasi vee kohta ja keeda tasasel tulel 10–15 minutit, lase jahtuda, tarvita väikeste lonksudena päeva jooksul. Ravikuur 2 nädalat, siis pea nädal vahet ja vajadusel korda kuuri.

Rahustavaks ja palaviku alandamiseks kõlbab kogu taime kuivatatud ürt (lehed, õied ja marjad). Võta 1 kuhjas tl ebamaasikaürti klaasi kuuma vee kohta, lase kinnises nõus tõmmata joodava temperatuurini ja kurna. Kasuta 3–4 korda päevas. Kõrvale võid hammustada meega määritud röstsaia või -leiba.

Haavade ja tursete mähisteks võta 10 g kuiva ürti 100 g vee kohta ja keeda tasasel tulel kinnises nõus 15 minutit, jahuta, kurna ja kasuta mähise märgamiseks.

Kuna mahlasel ebamaasikal maitse peaaegu puudub, siis tuhksuhkru-sidrunhappe seguga (vahekorras 5: 1) kergelt ülepuistatult on ta ideaalne kaunistus magustoitudele ja kookidele. Sobib hästi toorsalatitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles