Häid ideid: Leidke muruniitele väärt kasutust

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui muruniiduki koguja kott täis, leidke selle sisule aias väärilist kasutust.
Kui muruniiduki koguja kott täis, leidke selle sisule aias väärilist kasutust. Foto: Shutterstock

Käes on muruniitmise aeg. Mõni armastab seda tegevust, teine vihkab, kuid üks on selge – olenevalt aia suuruses koguneb iga nädal kärutäis või enamagi muruniidet, mis pahatihti lihtsalt minema visatakse. Ometi leiaks sellele terve suvi aias praktilist kasutust.

Praegusel istutusajal on hea muruniidet kasutada taimeümbruse multšimisel. Näiteks kasvuhoones katate nii taimevahed ja vähendate sellega suvel nii rohimise kui kastmise vaeva. Siiski tasub teada, et kui juhtub väga palav päev olema, võib värske ja veel niiske multš kasvuhoones väga kuumaks minna ja taimevarred ära kõrvetada. Seega värsket muruniidet ärge vastu taime pange.

Väga hea on muruniitega multšida peenravahesid. Kui muruniiduki koguja täis, puistate selle kihina peenravahesse, umbrohi ei pääse kasvama ja endal on suvel väga mõnus puhta jalaga peenarde vahel käia. Kindlasti peab multšikiht parajalt paks olema, et umbrohud sellest läbi ei kasva. Võib teha nii, et ühel nädalal tühjendate niiduki koguja ühte peenravahesse, teisel teise. Pärast käite paar korda kokkukuhjatud niitest üle, et see kokku pressida.

Kui on väga vihmane aeg, ei pruugi see meetod siiski sobida, sest niide võib mädanema minna ja jala all väga libedaks muutuda.

Lisaks rohimisvaeva vähendamisele saab peenarde vahel tasapisi kõduneva niite abil mulda toitainetega rikastada.

Säärane multšimine sobib looduslikku aeda, kui te aga tahate perfektset iluaeda, siis niidet loomulikult peenravahesse ei viska. Sel juhul saab niidet kasutada marja- ja ilupõõsaste alla – põõsaalused püsivad ilusti umbrohuvabad, muld niiske ja taimed saavad aja jooksul toitainetega väetatud.

Kindlasti on muruniide väärt kraam komposti lisamiseks, kuid tuleb arvestada, et kompostimisprotsessi õigesti käimaminekuks peab märjale kraamile lisama ka kuiva materjali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles