Jäneda aia- ja lillepäevadel saab tutvust teha Baltikumi portselaniga

maaelu.postimees.ee
Copy
Jäneda aia- ja lillepäevaded.
Jäneda aia- ja lillepäevaded. Foto: Ain Liiva

Järgmisel nädalavahetusel ehk 27. ja 28. mail toimuvad Jänedal järjekordsed aia- ja lillepäevad.

Tavakohaselt on suurüritus mõeldud mitte ainult aiandus- ja haljastushuvilistele, vaid ka neile, kes hindavad kõrgelt kodumaist söögipoolist, käsitööd ning Baltikumi portselani ainulaadsust. Lisaks Eesti taimekasvatajatele ja aianditele täiendavad kauplejatele ridu ka tulijad Lätist ning Leedust.

Igal täistunnil toimuvad müstikat täis Jäneda lossis ekskursioonid, vaadata on seal olevad näitused Sel aastal peavad laadalised leppima pisut kitsama käimisruumiga just lossi poole minnes. Käimas on sügiseks ukse avava 24 kohalise hotelli ehitus, milleks antakse uus elu vanale postimajale. Laadalisi ehitustööd ei sega.

Koos aia- ja lillepäevadega algab Musta Täku talli ülakorrusel uus hooaeg käsitöökeskusel, mis on avatud neljapäevast pühapäevani, teistel päevadel kokkuleppel. Seal on ostjate ootel ehe kodumaine käsitöö: kudumid, sepised, keraamika, omatehtud kaltsuvaibad, aga ka käsitöölõngad. Aia- ja lillepäevade ajal oodatakse huvilisi loometöö töötubadesse.

Tänavu on pärliks ning vaatajamagnetiks ainulaadne näitus Baltikumi portselani ajaloost. Nii põhjalikku näitust pole Eestis varem olnud ja selle pärast tasub isegi Jänedale eraldi sõit ette võtta. Nimelt hakkas Jäneda Mõis OÜ omanik Elo Kallas koroonakriisi ajal koguma portselanist serviise.

"Koroona tegi meele mustaks ja midagi oli vaja selle tasakaalustamiseks leida ilusat. Huvi portselanist nõude vastu oli mul juba varem, aga tõsiseks kogumiseks läks lahti kolm aastat tagasi. Nüüdseks peaks mu kogus portselanist esemeid olema sellisel hulgal, mis minu teada võib anda silmad ette isegi tarbekunstimuuseumi portselanikollektsioonile," ütles Kallas. Tema unistuseks on liita Jäneda laadasuvesse üks selline üritus, millist Eestis teist pole. "Miks ei võiks lisaks aia- ja lillepäevadele, talupäevadele ja sügislaadale toimuda Jänedal ka portselanilaat, mis toob huvilisi kokku üle Euroopa," ütles ta.

Oma laadalõbust ei jää ilma ka lapsed, kelle jaoks on olemas omaette mänguala. Välilava ees tasub jalga puhata ning nautida lisaks Erich Kriegeri laulule ka Tapa valla taidlejaid. Laupäevaõhtusel simmanil tantsitab rahvast ansambel Untsakad.

Nagu viimased aastat on laadalised märganud, siis ka sel aastal pakub Viljandi haigla mobiilset teenust, mis tähendab, et bussides on võimalik lasta end vaktsineerida, käia nii naha- või siis naistearsti juures ning mammograafis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles