Turbatootjad pikki plaane teha ei saa

Copy
Osa turbatootjaid on paar nädalat aktiivselt tööd teinud, teised alles käivitavad selle hooaja tootmist.
Osa turbatootjaid on paar nädalat aktiivselt tööd teinud, teised alles käivitavad selle hooaja tootmist. Foto: Mailiis Ollino

Turbakogumisega sai tänavu alustada aprilli viimasel nädalal, enne seda oli ilm liiga külm. „Korraks oli aprilli alguses soe, aga siis tuli talv tagasi, isegi lund sadas. Oli üsna kuiv, aga ikkagi külm. Mai esimene nädal oli nii ja naa, aga siis saabus lõpuks kevad,” rääkis aktsiaseltsi Elva E.P.T. juhatuse liige Mihkel Karulaas.

Eelmise nädala teises pooles sai Karulaas kinnitada, et nende ettevõttes käib töö täis­tuuridel. Arvestades kogumispäevi ja kogutud turba mahtu, oli tulemus hea. Kuna selleks ajaks oli kogumine kestnud vaid paar nädalat, oli ettevõtte plaanist täidetud siiski alla kümnendiku. Elva E.P.T. tavapärane turbakogumismaht on jäänud paarisaja tuhande kuupmeetri kanti, aga mullu ületati isegi kolmesaja tuhande piir. „Nõudlus oli nii suur, et kasvuturvast nõuti rohkem, kui jõudsime pakkida. COVIDi ajal hakkasid inimesed rohkem aias toimetama ja eks see kandus edasi ka eelmisesse aastasse,” kommenteeris Karulaas.

Nüüd võib loota, et inimesi pikalt kurnanud tõbi on vallutusretke lõpetamas ja sellega seoses on koduaedades turbavajadus kahanenud. „Märtsis nõudlus langes, aga tänaseks on jälle tõusuteel,” sõnas Karulaas. Baltikumi turba järele on vajadus suurem sellegi tõttu, et Venemaa on turult väljas.

Aktsiaseltsi Tootsi Turvas juhatuse liige Urmas Reintam ütles, et kuna eelmisel aastal polnud olukord sise- ja Euroopa turul kõige soodsam, on neil veel alles mulluseid varusid. „Suvel toodame ja talvel müüme, aga eelmisel aastal tootsime rohkem, kui talvel müüsime. Veebruarist poole aprillini oli müük nutune.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles