Murulauk on lauguliste perekonna leebe liige

Silja Luide
, toidublogi «Jagatud rõõm» autor
Copy
Murulaugu-lõhe-quiche juustuga. 
Murulaugu-lõhe-quiche juustuga. Foto: Silja Luide

Murulauk (Allium schoenoprasum) on laugu perekonda kuuluv sibultaim, mille ladinakeelne nimetus tuleb kreekakeelsetest sõnadest schoinos (kõrkjas) ja prason (sibul). Laukude perekonnast leiab veel populaarsed karu-, küüs- ja porrulaugud, samuti hariliku ja talisibula. Võrreldes teiste laukudega on murulaugu maitse ja lõhn vähem vänge. Kõigil laukudel on glükosiidide rohkusest tulenev kibe maitse, kuid murulaugul on see nõrgem ja häirib vähem.

Murulauku on ilmselt kasutatud üle 5000 aasta, kuigi kultiveerima hakati seda Euroo­pas tõenäoliselt alles keskajal. Ent praegugi võib murulauku looduses kasvamas näha. Eurooplaste lauale jõudis murulauk tänu Marco Polo rännakutele Hiinast, kus see on toidulaual olnud vähemalt 3000 aastat.

Kalorivaeses murulaugus on ligi 90% vett, umbes 4% süsivesikuid, kuni 3% valkusid ja ainult 0,5% rasvu. Selles rohelises maitsetaimes leidub ohtralt C-vitamiini. Kuna see vitamiin on tundlik töötlemise ja külmutamise suhtes, tasub seetõttu murulauku eelkõige värskena nautida. Lisaks sisaldab murulauk A-vitamiini, samuti kaltsiumit, rauda ja eeterlikke õlisid, mis soodustavad seedimist ja annavad murulaugule iseloomuliku aroomi. Ravimtaimena kasutati murulauku varem mürgistuste leevendamiseks, verejooksu raviks, seedimise ergutamiseks ja vererõhu alandamiseks.

Murulauku tarvitatakse mereandide ja liharoogade, samuti suppide, salatite, võileibade ja munatoitude maitsestamiseks. Hakitud murulauku tasub panna sügavkülma, kust seda siis toitudele talvel peale raputada. Õied on aga soolastele roogadele tore kaunistus.

Kasvamiseks vajab murulauk pigem rammusat mulda ja päikest. Et murulauk kosuks ja muld oleks viljakas, tasub murulauku nelja-viie aasta tagant uude kohta istutada. Lisaks tasub murulauku sagedasti kasutada, sest tihe lõikamine ergutab pealsete arengut ja kasvu ning tagab nende mahlakuse ja hea maitse.

Kevadised peened maitserikkad murulaugupealsed muutuvad edasi kasvades ja õite saabudes jämedamaks ja puisemaks. Selle vastu aitab, kui lõigata murulauk 2–3 cm kõrguselt kääridega ära. Seda peaks kordama, kui pealsed on taas pikaks kasvanud. Nii võib hõrku murulauku suisa sügiseni nautida. Sel juhul jäävad küll imeilusad õrnad murulaugu õied nägemata, kuid maitsemeeled on tänulikud.

Murulaugu-lõhe-quiche juustuga

Krõbeda põhja ja maitserikka täidisega lahtine pirukas sobib nii hommikukohvi kõrvale kui ka õhtuseks ­eineks näiteks koos värske salatiga. Kõva laagerdunud juust (parmesan, Grana Padano või mõni selle eesti­maine analoog) annab tainale ja täidisele mõnusa maitsenüansi, aromaatne murulauk on aga meeldiv värske vaheldus tavapärasele rohelisele kraamile, mida pirukatäidises kasutatakse.

Gluteenivaba piruka jaoks võta 210 g toortatrajahu, 10 g maisitärklist ja 1 tl küpsetuspulbrit.

Põhi:

220 g jahu

1 tl kuivatatud punet (soovi korral)

0,5 tl soola

0,5 tl suhkrut

120 g külma võid

70 g riivitud juustu

Pane jahu koos maitseainetega köögikombaini, sega läbi, lisa tükeldatud või ja töötle kiirelt riivsaia meenutavaks puruks. Lisa riivitud juust ja 2–4 sl jääkülma vett ning töötle ühtlaseks massiks.

Määri u 26 cm läbimõõduga ümmargune (lahtikäiv) vorm võiga, raputa üle jahuga. Suru tainas ­ühtlase kihina põhjale ja ­­ u 2 cm kõrguselt äärtele. Torka põhi kahvliga tihedalt läbi ja hoia 30 minutit külmkapis.

Aseta tainale küpsetuspaberileht, mis ulatub üle vormi äärte. Paberile pane raskuseks kuivatatud oad, herned või keetmata riis ja küpseta 200kraadises ahjus 20 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta põhja veel 5 minutit, kuni see on kergelt kuldne. Võta vorm ahjust ja keera temperatuur 180 kraadile.

Täidis:

250 g lõhefileed

4 muna

4 dl (vahu)koort või täispiima

100 g riivitud juustu

1 tl soola

värskelt jahvatatud musta pipart

punt hakitud murulauku

Eemalda kalalt luud ja nahk ning lõika u 1 cm kuubikuteks.

Klopi munad kausis lahti ning sega läbi koore või piima, juustu, soola ja pipraga. Viimasena sega ­õrnalt hulka hakitud murulauk.

Laota kalatükid küpsetatud pirukapõhjale, vala peale muna-kooresegu ja küpseta 180kraadises ahjus u 30 minutit, kuni täidis on enam-vähem tahenenud (keskelt võiks veel veidi n-ö võdiseda) ja hakkab äärtest kuldseks muutuma.

Võta pirukas ahjust ja ­lase sel enne lahtilõikamist 15 minutit taheneda. Enne söömist puista soovi korral peale veel hakitud murulauku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles