Murulaugu-lõhe-quiche juustuga
Krõbeda põhja ja maitserikka täidisega lahtine pirukas sobib nii hommikukohvi kõrvale kui ka õhtuseks eineks näiteks koos värske salatiga. Kõva laagerdunud juust (parmesan, Grana Padano või mõni selle eestimaine analoog) annab tainale ja täidisele mõnusa maitsenüansi, aromaatne murulauk on aga meeldiv värske vaheldus tavapärasele rohelisele kraamile, mida pirukatäidises kasutatakse.
Gluteenivaba piruka jaoks võta 210 g toortatrajahu, 10 g maisitärklist ja 1 tl küpsetuspulbrit.
Põhi:
220 g jahu
1 tl kuivatatud punet (soovi korral)
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
120 g külma võid
70 g riivitud juustu
Pane jahu koos maitseainetega köögikombaini, sega läbi, lisa tükeldatud või ja töötle kiirelt riivsaia meenutavaks puruks. Lisa riivitud juust ja 2–4 sl jääkülma vett ning töötle ühtlaseks massiks.
Määri u 26 cm läbimõõduga ümmargune (lahtikäiv) vorm võiga, raputa üle jahuga. Suru tainas ühtlase kihina põhjale ja u 2 cm kõrguselt äärtele. Torka põhi kahvliga tihedalt läbi ja hoia 30 minutit külmkapis.
Aseta tainale küpsetuspaberileht, mis ulatub üle vormi äärte. Paberile pane raskuseks kuivatatud oad, herned või keetmata riis ja küpseta 200kraadises ahjus 20 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta põhja veel 5 minutit, kuni see on kergelt kuldne. Võta vorm ahjust ja keera temperatuur 180 kraadile.
Täidis:
250 g lõhefileed
4 muna
4 dl (vahu)koort või täispiima
100 g riivitud juustu
1 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
punt hakitud murulauku
Eemalda kalalt luud ja nahk ning lõika u 1 cm kuubikuteks.
Klopi munad kausis lahti ning sega läbi koore või piima, juustu, soola ja pipraga. Viimasena sega õrnalt hulka hakitud murulauk.
Laota kalatükid küpsetatud pirukapõhjale, vala peale muna-kooresegu ja küpseta 180kraadises ahjus u 30 minutit, kuni täidis on enam-vähem tahenenud (keskelt võiks veel veidi n-ö võdiseda) ja hakkab äärtest kuldseks muutuma.
Võta pirukas ahjust ja lase sel enne lahtilõikamist 15 minutit taheneda. Enne söömist puista soovi korral peale veel hakitud murulauku.