Eesti keeldub maasikakasvatajate hooajatöölistele viisat andmast (4)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Eestlane küll kiidab kodumaise maasika maitset, kui kuid odavam hind kallutab valiku järjest enam lõuna poolt tulevate marjade kasuks.
Eestlane küll kiidab kodumaise maasika maitset, kui kuid odavam hind kallutab valiku järjest enam lõuna poolt tulevate marjade kasuks. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Mitu suurt maasikakasvatajat on hooaja alguses ootamatult probleemi ees, et töötajaid ei ole. Kuna kohalike seast sellele lühiajalisele ja füüsiliselt raske töö peale tulijaid piisavalt pole, siis hooldavad ja korjavad juba aastaid eestimaiseid maasikaid võõrtöölised – varem ukrainlased ja valgevenelased, sõja puhkemise järel tulid neid asendama ka näiteks usbekid.

Tänavugi oli Usbekistani kodanikke siia tulemas, kuid hooaja eel keeldub Eesti nende viisataotlusi rahuldamast.

Veel kaks aastat tagasi võttis maasikakasvatajate perest pärit Margus Tsahkna teravalt sõna toona valitsuses olnud EKRE poliitikute suhtes, kes ei soosinud ukrainlaste siia hooajatöödele lubamist. „Põllumajandusministri negatiivne vastus maasikakasvatajate palvele lubada Eestisse hooajatöölisi oli küüniliselt jõhker ning mõnitav. Sõnum oli selge – pange oma talud kinni, kuna te ei ole olulised,” kirjutas ta toona Eesti Päevalehes ilmunud arvamusloos.

Nüüd on Tsahkna välisminister ja siia maasikakasvatajatele appi tulla soovivatele võõrtöölistele keeldutakse viisat andmast. Välisministeeriumi andmeil on Usbekistani kodanikud käesoleval aastal esitanud 363 viisataotlust, millest rõhuv enamus just lühiajaliseks töötamiseks. Väljastatud on 144 viisat, keeldumisi on 208, otsus oli läinud nädalal tegemata 10 taotluse kohta.

Miks lausa kolmandikule siia hooajatööle tulla tahtvatele inimestele viisat andmast keelduti, Välisministeerium välismaalaste seadusele viidates ei selgita. Ka Maa Elu saadetud küsimusele jätab Tsahkna vastamata.

Kokkulepped sõlmitud

Eesti Aiandusliidu juht Raimond Strastin rääkis, et siinsetel maasikakasvatajatel oli suur töö tehtud, töölised leitud, kokkulepped sõlmitud ja nüüd öeldakse viisasid järjest ära ega kommenteerita, miks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles