Päikeseenergia tootmine vajaks lisagarantiisid

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Paneelid on endiselt kuum teema. Äriklientide osas on aktiivsus veidi vähenenud, ent eramaja klientide huvi on suur.
Paneelid on endiselt kuum teema. Äriklientide osas on aktiivsus veidi vähenenud, ent eramaja klientide huvi on suur. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Eestis ja Baltikumis rohkem kui kümme aastat äriklientidele päikeseenergia tootmiseks terviklahendusi pakkuva Smarteconi tegevjuht Magno Kure leiab, et meil tuleks eeskuju võtta lõunanaabritest, kes on sõnastanud kindla eesmärgi – saada taastuvenergia alal eksportivaks riigiks.

Kuidas praegu päikeseenergia tootmise vastu huvi on?

Eramaja klientide huvi on endiselt suur, aga meie keskendume äriklientidele ja nende osas tundub, et turul on aktiivsus veidi vähenenud. Aga endiselt võib öelda, et paneelid on kuum teema. Kui meil praegu on kodulehel kirjas, et oleme paigaldanud päikeseelektri­jaamu tootmisvõimsusega 60 MW, siis selle aasta lõpuks on see number kolmekordistunud.

Meie poole pöörduvad ettevõtted, kelle jaoks elektritarbimine on kaalukas osa nende kuludest: tootmisettevõtted, külmlaod jne. Lisaks jõuab meieni aina rohkem Eestis tegutsevate välismaiste ette­võtete tütarfirmasid, kellel emaettevõtte reeglitest lähtuvalt on soov oma jalajälge vähendada.

Üks asi on see, mida teie ­pakute, teine asi, kas võrk suudab vastu võtta.

Võrgus on praegu suur hulk fantoomvõimsust ehk arendajaid, kes on teinud liitumis­lepingu taotluse, selle allkirjastanud, aga päikese- või tuuleparki pole valmis ehitanud. Nad hoiavad sisuliselt ressurssi kinni ja seda on väidetavalt gigavattides. Võrdluseks: Eestis on võrgus taastuvenergiat umbes 500–600 megavatti, aga 5–10 korda rohkem on sellist võimsust, mis juriidiliselt on olemas, aga mida tegelikult ei toodeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles