„Puskar on kõikide alkoholide ema, selle valmistamine on vanaisade ja vanavanaisade kultuuripärand,” ütles Peipsimaa Kogukonnaköögi eestvedaja Tauno Laasik. Tema sõnul on kõik tuntud joogid, nagu viski, rumm, tekiila, hansa jm, puskarisordid, mis on saanud ilusa nime tooraine ja menetlemise järgi.
Puskarus Laasikus jäi sündimata
Eesti alkoholiseadus ütleb, et puskari ajamine on keelatud. Puskar on kodusel viisil pärmilisel alkoholi käärimisel tekkiva liigse vedeliku destilleerimisel saadav kange alkohoolne jook, mis sisaldab puskariõlisid. Samuti on keelatud puskarimasina omamine. Laasikul on justkui masin olemas ja torust tilgub ka midagi. „Kui nimetan seda destilleerimise masinaks ja tulemiks on destillaat ja tooteks muu alkohoolne jook, siis on kõik korras,” selgitas Laasik.
Ta soovis oma toote nimeks panna Puskarus Laasikus. Ent talle tehti selgeks, et seda teha ei tohi. Nii saigi toote nimeks krutskiga Ei Tohi. 20. mail Peipsiääre vallas Põldmaa külas Peipsimaa kogukonna maadel toimuva ürituse nimetas ta ka tilgutajate festivaliks „Rahva oma maitse”.
Kuigi väikseid ja koduseid kange alkoholi valmistajaid on Eestis tuhandeid, on paarkümmend neist suutnud ja tahtnud selle ka ametlikuks teha.