Millal on soodne aeg kartuli mahapanekuks? (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Selleks, et mugulad hakkaksid kasvama, peab muld olema soojenenud 8–10 kraadini.
Selleks, et mugulad hakkaksid kasvama, peab muld olema soojenenud 8–10 kraadini. Foto: Kadri Suurmägi

Kas kartulipanekuks on õige aeg siis, kui toomingas õitseb või kuldnokal pojad väljas? Selliseid näpunäiteid leiab mitmeid. Millise soovituse saab aga anda mullaanduritelt saadavate andmete põhjal?

Kartulile sobib soojenenud ja tahenenud muld. Mahapaneku sügavusel võiksid mullatemperatuurid jääda 7–8 kraadi juurde.

Paul-Tech vahendab oma sotsiaalmeedialehel, et nende mullaandurite andmetel langes mai esimesel nädalal mullatemperatuur öösiti 8 cm sügavusel alla 3 kraadi ja 20 cm sügavusel alla 5 kraadi. Päevasel ajal soojenes ülemine mullakiht päikese käes mõnel päeval üle 10 kraadi ja alumine mullakiht jäi 6–8 kraadi vahele. Hea oleks, kui muld oleks püsivalt soe, sest öine jahedus tekitab mugulale stressi ja aeglustab idanemist.

"Ilmaprognoos lubab lähiajal sooje ja öökülmadeta päevi ja mullatemperatuurid peaksid püsima kartulile sobivana. Ka niiskust on kartuli jaoks praegu veel piisavalt. Ülemise kihi niiskus on sademete puuduse tõttu küll langemas, ent 20 cm sügavusel on niiskustase üsna hästi püsinud. Soojas ja parajalt niiskes mullas on kartuli idanemine hoogne ja toitainete toel kasvab tugev taimik," seisab kommentaaris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles