Spetsialistid annavad nõu: Kas viljapuul asuvad samblad ja samblikud kahjustavad puud?

maaelu.postimees.ee
Copy
Õitsev õunapuu.
Õitsev õunapuu. Foto: Marko Saarm

Ilmselt on paljud hobiaednikud mõtisklenud selle üle, ega viljapuude okstel end koduselt sisse seadnud samblad ja samblikud puule kahjulikud pole ning kas tuleb neist iga hinnaga lahti saada.

Puuoksi lähemalt uurides avaneb meile põnev maailm – lähestikku on mitu liiki erimustrilisi ja -värvilisi samblikke ja samblaid, kes pakuvad omakorda hubast pelgupaika ka teistele liikidele.

Eesti Loodusmuuseumi brüoloog ehk samblauurija Loore Ehrlich ja lihhenoloog ehk sambliku-uurija Marja-Liisa Kämärä aitavad meil õunapuu oksa asukatega tuttavaks saada.

Näiteks sellel õunapuuoksal on näha halli värvi vagu-lapiksamblikku.

Vagu-lapiksamblik.
Vagu-lapiksamblik. Foto: Eesti Loodusmuuseum

Selle fotol on aga kollast harilikku korpsamblikku.

Harilik korpsamblik.
Harilik korpsamblik. Foto: Eesti Loodusmuuseum

Kuivanud adru või koralli meenutavaks tuust on aga kollane lõhnasamblik.

Kollane lõhnasamblik.
Kollane lõhnasamblik. Foto: Eesti Loodusmuuseum

Rohelisi samblatupsusid moodustab mikrometsana rohetav suurtutik.

Rohetav suurtutik.
Rohetav suurtutik. Foto: Eesti Loodusmuuseum

„Samblad ja samblikud viljapuudele kahjulikud ei ole, küll aga pakuvad nad elupaika mitmesugustele pisiolestele. Nende seas on paraku ka tüüpe, kelle toitumistavad panevad põntsu aednike unistusele rikkalikust saagist. Mõned aiapidajad tavatsevad niisuguseid putukaid, mikroseeni ja baktereid kutsuda kahjuriteks ja haigustekitajateks,“ ütles Loore Ehrlich.

„Kui ei ole valmidust õunapuuasukatega saagi pärast konkureerida, võib töökindad kätte tõmmata ning tüvedele-okstele mõned põhjalikumad ja pikemad paid teha. Jõhkramate meetoditega kutsumata külaliste kodudest vabaneda ei tasu – see ei mõju õunapuule hästi,“ lisas ta.

Loore Ehrlich lisab, et kui teie aeda külastavad arvukad putuktoidulised linnud, töötab looduslik kahjuritõrje ning õunapuul olevad samblikud ja samblad võib rahumeeli kasvama jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles