Kevadel turguta end rohelise supi ja püreega

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Noor, veel lõplikult avanemata naadileht on üllatavalt maitsev salatitaim.

 
Noor, veel lõplikult avanemata naadileht on üllatavalt maitsev salatitaim.  Foto: Elmo Riig

Praegu on aega käia roheluses ja tegeleda korilusega. Eestis on üle 300 söödava taime, mida me kunagi põhitoidusena just kasutasimegi, sest liha oli ikkagi haruldane ja pidulik toiduaine.

Samuti on värske taimne toit parim immuunsüsteemi turgutaja ja sisaldab rohkesti vajalikke vitamiine. Rohelistes taimedes on palju kaaliumi ja magneesiumi, mis tugevdavad närvisüsteemi. Kiirel termilisel töötlemisel säilib peaaegu kogu rohelises talletunud toiteväärtus. Seega tasub looduses käia kogu perega, valmistada toitu koos ja jagada maitseelamusi. Kui puljong on olemas (saab teha ju ka puljongikuubikute baasil), valmib supp 10–20 minutiga – seega hoiame palju aega kokku.

Supimaterjaliks kõlbab ­korjata noort naati, hanijalga, kortslehte, põdrakanepit, angervaksa, teelehte, kõrve­nõgest, maltsa, lõosilma, põldohakat, rakvere raibet ehk tõlkjat, hiirekõrva, iminõgest, kirburohtu, paiselehte, takjat, hapuoblikat ja jänesekapsast.

Külm roheline supp. 1 liiter vett, 0,5 liitrit kefiiri, 300 g värsket rohelist, 3–4 keskmist värsket kurki või üks lavakurk, 1 keskmine porgand, 1 keskmine mugulsibul, 1 kuhjas sl peenestatud värsket tilli, maitseks soola ja jahvatatud musta pipart. Aja vesi keema, lisa jämedalt riivitud porgand, peenestatud mugulsibul ja keeda 5 minutit. Nüüd lisa peenestatud roheline, lase leemel korraks keema tõusta ja jahuta toatemperatuurini. Sega juurde kefiir, peenteks kangideks lõigutud kurk ja peenestatud maitseroheline. Serveeri külmalt. Juurde võid pakkuda keedumunaviile.

Roheline kartulisupp. 0,6 liitrit kana- või lihapuljongit, 200 g kartuleid, 100 g värsket rohelist, 1 keskmine mugulsibul, 1 sl võid või margariini. Aja puljong keema, lisa kangideks lõigutud kartulid ja keeda, kuni need on parajalt pehmed. Lõigu sibul väikesteks kuubikuteks, hauta võis või margariinis klaasjaks. Lisa peenestatud roheline ja hauta pidevalt segades segu korralikult läbi. Lisa hautis supile, keeda veel mõni minut. Serveeri supp kuumalt, soovi korral koos hapukoorega.

Kortslehesupp. 1 liiter liha- või kanapuljongit, 400–450 g noori kortslehelehti, 2–3 kartulit, 1 porgand, 1 mugulsibul, ¼ juursellerit või üks pastinaak, 1–2 sl õli, maitseks soola, jahvatatud musta pipart ja peenestatud tilli. Kortslehed pese, nõruta, lõigu peenteks ribadeks ja lisa keevale puljongile. Haki sibul, riivi porgand ja seller (pastinaak), hauta õlis läbi ja lisa keedusele, maitsesta. Keeda 5 minutit tasasel tulel. Valmis supile lisa peenestatud till ja soovi korral hapukoort.

Nõgese-piimasupp. Haki 100 g pestud kõrvenõgeselehti peenteks ribadeks, vala peale klaas soolaga maitsestatud vett ja keeda 5–10 minutit. Puhasta 1 keskmine mugulsibul, haki ja prae väheses õlis koos 1 sl nisujahuga läbi ning lisa nõgestele koos 1,5klaasi rõõsa piimaga. Valmis supile lisa hakitud kanamuna, peterselli ja tilli.

Kevad pole täiuslik, kui pole söödud oskuslikult keedetud nõgesesuppi.
Kevad pole täiuslik, kui pole söödud oskuslikult keedetud nõgesesuppi. Foto: Elmo Riig

Kevadine nõgesesupp hapupiimaga. 100 g noori kõrvenõgeselehti, 1 mugulsibul, 1–2 sl jahu, 1 klaas hapupiima, pool keedetud muna, soola. Kõrvenõges tükelda noaga ja keeda soolvees, lisa praetud sibul, praetud jahu ja jätka keetmist 5–10 minutit. Maitsesta hapupiima ja munaga.

Kevadine paks nõgesesupp naadi ja kaljaga. Noored kõrvenõgese- ja naadilehed vala üle keeva veega, tükelda, lisa 1 sl riivitud mädarõigast, rohelist tilli, rohelist sibulat ja 1 küpsetatud kuubikuteks lõigatud suhkrupeet. Lisa maitse järgi soola. Vala üle leivakaljaga ja serveerimisel lisa jäätükke.

Naadi-jänesekapsasupp. 2 liitrist veest ja sea abatükist (500 g) keeda puljong. Võta liha välja, jahuta, puhasta kondist ja tükelda väikesteks tükkideks. 600 g jänesekapsast pane mõneks ajaks keevasse vette, seejärel nõruta. 400 g naati ja paar suuremat sellerilehte aja läbi hakkmasina, lisa roheline lihapuljongisse ja keeda 15–20 minutit. Seejärel sega 100 g hapukoore hulka 1 tl nisujahu, sega see supi hulka, lisa tükeldatud liha ja lase korraks keema tõusta. Enne laualeandmist raputa peale peenestatud peterselli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles