Püsililled, mis toovad suvi läbi liblikad ja mesilased aeda

, bioloog ja aednik
Copy
Nõgesliblikas punel.
Nõgesliblikas punel. Foto: Evely Ustav

Kui lillepeenart kujundades mõelda lisaks õieilule ka mesilaste ja liblikate meelistaimede peale, tasub see ennast suvel kuhjaga ära, kui peenar on tulvil suminat ja liblikate liuglemist õielt õiele.

Mesilased ja liblikad aias on idülliline vaatepilt, kuid nende roll meie elus on palju suurem kui pelgalt esteetiline. Tolmeldajate töö õitel on elu alus. Koduaias tuleb tänada putukaid eelkõige viljapuude, marjapõõsaste ja köögiviljade tolmeldamise eest, mitmete aednike ja mesinike jaoks on tähtis ka meesaak. Putuktolmeldajad, kelle abita paljud õistaimed ei viljuks, on lisaks mesilastele ka mardikad ja liblikad.

Mesilastele ja liblikatele saame iluaias tõhusalt abiks olla, pakkudes neile suvi läbi õisi, millel nektarit või õietolmu kogumas käia. Püsililledega saab mesilastele ja liblikatele aastateks toidulaua kindlustada, ilma et peaksime igal aastal uusi taimi istutama või külvama. Olen aastaid jälginud mitmesuguste püsilillede õite populaarsust mesilaste ja liblikate seas ning toon välja kõige hinnatumad liigid.

Suve alguse õitsejad

Alustades juunikuistest õitsejatest on mesilaste vaieldamatu lemmik faasseni naistenõges. Meie pere aias on neid taimi sadu ning juuni lõpust augustini toimetab nende õitel kümneid tuhandeid mesilasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles