Lähipäevade ilm paneb aiapidaja proovile

maaelu.postimees.ee
Copy
Foto: Erakogu

Lähipäevadel on mitmel ööl oodata öökülma, samuti sajab päeval nii vihma kui lörtsi. Kuidas oma taimi heitliku ilma eest kaitsta? Nippe jagavad nii Keskkonnaagentuur kui aiapidajad.

Keskkonnaagentuuri ilmaprognoosi kohaselt tuleb neljapäev (4.05) kaugeneva madalrõhkkonna järel sajuhoogudega ja kuna loodevoolus lisandub külma, siis sajuhooge on nii vihma kui lörtsina - enam on sajuhooge idapoolsetes maakondades. Puhub tugev lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+3°C, päeval 4..8°C.

Reedel (5.05) on tõusva õhurõhu foonil sajuhooge hõredamalt, aga enam sajab lörtsi ja lumekruupe vaheldumisi vihmaga. Puhub mõõdukas loode- ja põhjatuul. Põhjakaarest lisandub külma ja õhutemperatuur on öösel -4..+1°C, rannikul on paar kraadi kõrgem, päeval on 3..6°C.

Kuidas kaitsta taimi öökülmade eest?

  • Kasvata öökülma suhtes tundlikke taimi kevadel ette ja kata neid külma eest.
  • Arvesta, et kergemini tekivad kahjustused seni soojas (katte all) kasvanud taimedel.
  • Külma suhtes on õrnad alles istutatud, veel vähejuurdunud taimed.
  • Öökülma kaitseks kasta taimi õhtul sooja veega.
  • ui aga hommikul on külma saanud taimed närbunud, siis kasta (piserda) neid külma veega, et vähendada hommikusest intensiivsest päikesepaistest tekkinud suurt temperatuuri kontrasti.

Allikas: Keskkonnaagentuur

Laupäeval (6.05) tugevneb kõrgrõhkkond ja tuleb Eesti kohale ning rahustab tuule. Õhumass on külm ja selge ööga langeb temperatuur 0..-5°C-ni, vaid kitsastel rannikuribadel jääb napilt plusspoolele. Päeval areneb pilverünki, aga olulist sadu neist ei tule. Õhutemperatuur on 4..8°C.

Pühapäeval (7.05) jääb kõrgrõhuala Eesti kohale ja hoiab taeva laialdaselt selge ning tuule nõrgana. Õhumass on ikka külm ja temperatuur langeb öösel 0..-5°C-ni. Kui päev on päikeseline, siis tõuseb õhutemperatuur 7..11°C-ni.

Esmaspäeval (8.05) nihkub kõrgrõhkkonna kese Venemaale ja selle lääneserva jõuab soojemat õhku. Taevas on laialdaselt selge ja öösel langeb temperatuur -3..+2°C-ni, päeval tõuseb 10..15°C-ni, jahedalt veepinnalt puhuva tuulega rannikul jääb alla 10°C.

Teisipäeval (9.05) jõuab Läänemere lõunavete kohale madalrõhkkond ja sunnib kõrgrõhkkonda Venemaa sisealade poole liikuma. Kuid selle äärmine lääneserv püsib veel Balti riikide kohal ja hoiab ilma sajuta. Tuul pöördub lõunakaarde ja päeval pisut tugevneb. Öö on selge taevaga ja õhutemperatuur langeb sisemaal veel 0°C ümbrusse, päeval tõuseb sisemaal 13..17°C-ni, rannikualad jäävad ikka alla 10°C.

Kogenud aiasõbrad jagavad aga foorumites teisigi nippe, kuidas taimi kaitsta:

  • Kõige lihtsam moodus on taimede katmine kattelooriga, aga sealjuures tuleb taimi enamasti katta mitmekihilise looritekiga.
  • Taimi saab katta ka ajalehtedest tehtud torbikuga või mõnest muust materjalist või anumast tehtud kattega.
  • On aednikke, kes kasutavad kalmu- või suuremaid õueküünlaid õhutemperatuuri tekitamiseks, sealjuures ehitades küünla ümber kas ahju- või maakividest "sooja müüri", mis soojust salvestab. Sealjuures peab muidugu olema ettevaatlik, et ei tekiks tuleohtlikku olukorda.
  • Samuti pannakse juba varakult kasvumajadesse suuremaid veeanumaid, et vesi jõuaks päeval soojeneda - nendest tekkiv aur ei lase öösel külmal võimust võtta.

Kui ka sul on mõni tõhus nipp, mida soovid jagada, kirjuta meile aadressil maaelu@ajaleht.ee 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles