Tõrvas hakatakse arendama funktsionaalse toidu tipplahendusi

maaelu.postimees.ee
Copy
Tõrvas allkirjastati kolmepoolne kohtumine ja koostööleping Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK), Shroomwell OÜ ja Tõrva vallavalitsuse vahel.
Tõrvas allkirjastati kolmepoolne kohtumine ja koostööleping Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK), Shroomwell OÜ ja Tõrva vallavalitsuse vahel. Foto: Tõrva vallavalitsus

Tõrvas allkirjastati kolmepoolne kohtumine ja koostööleping Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK), Shroomwell OÜ ja Tõrva vallavalitsuse vahel. Koostöös soovitakse arendada funktsionaalse toidu tipplahendusi Tõrva vallas.

Eesti juhtiv funktsionaalse toidu arendaja TFTAK ja maailma suurim meditsiiniliste seente välikasvatuste rajaja Shroomwell on alustamas koostööd, et arendada funktsionaalse toidu tipplahendusi Tõrva vallas.

Neljapäeval sõlmitud kolmepoolses koostööleppes määrati põhimõtted ühiseks tegevusteks teadus- ja arengutegevuse, muuhulgas on plaanis kaasata koolinoori, et tutvustada neile karjäärivõimalusi teadusvaldkonnas.

Kohtumisel osales 13 TFTAK juhtivat teadlast, kelle huvi oli näha, millised on praegused kasvatuslahendused funktsionaalsetel seentel Tõrvas. Külastati välitingimustes seente kasvatamist, Jõe tänaval asuvat Shroomwelli tehast ning loomisjärgus olevat Skandinaavia suurimat siseruumides paiknevat seenekasvatust Tööstuse tänaval.

Lisaks lepingu allkirjastamisele tutvuti ka Shroomwelli tootmisüksustega.
Lisaks lepingu allkirjastamisele tutvuti ka Shroomwelli tootmisüksustega. Foto: Tõrva vallavalitsus

Tõrva vallavanem Helen Elias väljendas heameelt, kuidas endised tõrvakad tagasi tee kodukohta leiavad. „Kõige rohkem rõõmu teeb muidugi see, kui just Tõrva juurtega ettevõtlikud inimsed kujundavad meie piirkonda innovaatilisemaks ja annavad kohalikule toormele läbi teaduse üha rohkem lisandväärtust ning loovad juurde töökohti. Väga tervitatav on ka see, et ollakse nõus teadustööd populariseerima ka koolides, mis loob olulist teadmist tulevikus edasiõppimise otsuste tegemisel ja laiendab silmaringi,“ lisas ta.

Väga tervitatav on ka see, et ollakse nõus teadustööd populariseerima ka koolides.

TFTAK nõukogu esimees Aavo Sõrmus on Tõrva juurtega teadur, kes näeb suurt potentsiaali kodukohas innovaatiliste lahenduste käivitamisel. „Eestil on väga suur potentsiaal olla funktsionaalsete toitude eestvedaja maailmatasandil. Kõige suurem perspektiiv ja ressurss on selles osas just meditsiiniseentel, mis vajavad kasvamiseks väga puhast keskkonda, nagu on Tõrvas,“ sõnas Sõrmus, kellel jagus kiidusõnu mulkide nutikusele ja Tõrva kogukondlikule koostööle.

Shroomwelli (endise nimega Chaga OÜ) tegevjuht Silver Laus sõnas, et selle kahe aasta jooksul, mil ta Shroomwelli meeskonnas olnud, on tal väga palju kokkupuuteid tõrvakatega. „Põhimõtteliselt kõik, kellel on ambitsioone, on pärit või seotud Tõrvaga.“

Shroomwell grupi juht ja asutaja Siim Kabrits, kes samuti tõrvakatele hästi tuntud, rääkis, et viimastel aastatel on inimesed järjest rohkem teadvustanud tervena elatud aastate olulisust. „Inimesed tahavad kvaliteetsemalt elada, see on kahtlemata tulevikutrend. Selleks on puhas elukeskkond ja toidukvaliteet määrava tähtsusega,“ sõnas Kabrits.

Anname metsale täiesti uue tähenduse läbi innovatiivsete lahenduste nii madalama puiduväärtusega metsades, raielankidel, kui ka loodusliku ja looduskaitselise piiranguga metsades.

„Tõrvas on metsandus au sees ning siin toimetavad mitmed suure mõjuga ettevõtted, kuid täna on metsa väärtus mõõdetav eelkõige puidu tihumeetrites. Anname metsale täiesti uue tähenduse läbi innovatiivsete lahenduste nii madalama puiduväärtusega metsades, raielankidel, kui ka loodusliku ja looduskaitselise piiranguga metsades. Meditsiiniseente kasvatused suurendavad elurikkust ja aitavad siduda süsinikdioksiidi. Tõstame läbi nende tegevuste oluliselt metsade terviklikku väärtust,“ tutvustas Kabrits metsa väärtustamise võimalusi.

  • TFTAK on biotehnoloogia ja toiduteaduse tippkeskus, mille põhisuundadeks on tootearendus ning tehnoloogiliste probleemide lahendamine.
  • Tõrvast alguse saanud pereettevõte Chaga Health, mis algselt keskendus tervisetoodete tootmisele, on tänaseks uue nimega Shroomwell ning maailma suurim meditsiiniseente kasvataja, kellele kuulub 500 hektarit meditsiiniseente välikasvatusi Eestis ja USA-s.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles