Rootsi kuningas istutab maaülikooli linnakusse kuningamänni järglase

maaelu.postimees.ee
Copy
Järvseljal kasvab umbes 380-aastane Kuningamänd.
Järvseljal kasvab umbes 380-aastane Kuningamänd. Foto: Margus Ansu

4. mail külastab Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf Eesti riigivisiidi raames ka Eesti Maaülikooli. Lisaks tutvumisele maaülikooli teadus- ja õppevaldkondadega istutab Tema Majesteet maaülikooli linnakusse Metsamaja ette Järvselja metsas kasvava kuningamänni järglase.

Eesti Maaülikooli rektor Ülle Jaakma võtab Rootsi kuninga ja teda saatva delegatsiooni vastu kell 15 maaülikooli Metsamaja ees. Kuningas ja president Alar Karis istutavad üheskoos Eesti Maaülikooli Metsamaja ette maaülikooli Järvselja õppe- ja katsemetskonnas kasvava kuningamänni järglase.

Kuningamänni vanus küündib Tartu Ülikooli asutamise aegadesse pea 400 aastat tagasi ning tänu tema suurusele ja majesteetlikkusele hakati teda nimetama kuningamänniks. Tänapäeval teavad kuningamändi kõik Eesti Maaülikooli metsandustudengid, kes Järvseljal oma kooli- ja teadustööd teevad.

Seejärel tutvustab rektor Ülle Jaakma Tema Majesteedile Eesti Maaülikooli õppe- ja teadussuundi ning panust ühiskondlike probleemide lahendamisesse näitusel “Kliimanutikas põllumajandus ja metsandus: ringbiomajanduse vundament” (“Climate-Smart Agriculture and Forestry: Drivers of Circular Bioeconomy”).

Maaülikooli teadlaste tipptasemel uurimistööd saavad külalised aga oma silmaga kogeda taimekasvatuse ja taimebioloogia professori Ülo Niinemetsa juhitud laboris, kus külalistele tutvustakse taimede stressi mõõtmise katset. Professor Ülo Niinemets on Eesti kõige mõjukam teadlane, paiknedes taimeteaduse ja agronoomia valdkonnas maailmas 18. kohal.

Kuningas kirjutab visiidi jooksul ka sissekande Eesti Maaülikooli auraamatusse.

Ülikoolipere ja kõik huvilised on oodatud tervitama Tema Majesteeti Eesti Maaülikooli Metsamaja (Fr. R. Kreutzwaldi 5) ette alates kella 14.30st, mil suurel ekraanil saab jälgida kuninga visiidiga seotud infot ning kuulata elavat muusikat. Puu istutamine toimub veidi pärast kella 15.00. Seejärel palume huvilistel veidi oodata, kuni ametlik delegatsioon liigub Metsamaja fuajeest pärast näitusega tutvumist edasi laborikülastusele. Umbkaudu 15.30 või veidi varem on kõik huvilised oodatud ka Metsamaja fuajeesse uuele näitusele “Kliimanutikas põllumajandus ja metsandus: ringbiomajanduse vundament”.

Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia tulevad mai alguses Eestisse riigivisiidile president Alar Karise kutsel. Maaülikooli väisab kuningas koos Eesti presidendiga ning saatjatega kuningakojast, Rootsi valitsusest ja saatkonnast, kuninganna Silvial ja Sirje Karisel on samal ajal eriprogramm.

Lisaks Eesti Maaülikoolile külastatakse visiidi Tartu-päeval 4. mail ka Tartu Ülikooli, mis asutati 1632. aastal Rootsi kuninga käsul, kohtutakse Tartu linnapeaga ning külastatakse Eesti Rahva Muuseumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles