Maamessil nägi tulevikumasinaid

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Maamessil sai tutvuda tehnikauudistega. Näiteks Deutz-Fahri lintidega teraviljakombaini esitleti Eestis esmakordselt.

 
Maamessil sai tutvuda tehnikauudistega. Näiteks Deutz-Fahri lintidega teraviljakombaini esitleti Eestis esmakordselt.  Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Süsinikuheitmete vähendamine mõjutab aina rohkem tehnoloogiat. Ka nädalavahetusel lõppenud Maamessil oli näha mitmeid elektrimootoriga masinaid valdkondades, kus seni kasutusel pigem diisel- või bensiinimootoriga analoogid – messinaelte hulka jagus neid koguni kolm.

Nii näiteks oli Ferex OÜ Maamessil väljas maailma esimese täiselektrilise kompaktlaaduriga Firstgreen Elise 900. Kuigi laadur on Eestis olnud vaid mõni kuu, on huvi ettevõtte tegevjuhi Arni Roosmaa sõnul päris suur ja väärt abimees võiks see olla ka loomakasvatajale, kuna see on väga vaikne masin, seega ei suurenda masina lärm loomade stressi. Rakendada saab seda ka maastiku- või teehoolduses, sest masinale saab ette panna saha, puhuri, soolapuisturi jms.

Roosmaa sõnul ei jää elektriline kompaktlaadur oma analoogidele sugugi alla, hoopis vastupidi. „Olenevalt akust on selle tõstevõime 900–1200 kg, analoogmasinal jääb sama näitaja 800 kg juurde,” sõnas ta. Ka tööaeg, mida elektrimasinatel sageli liiga lühikeseks peljatakse, on kuni 8,5 tundi. „93–95% soodsam puhtalt küttekulult, kui võrrelda diiselmasinaga, ning hooldus on praktiliselt nullilähedane,” sõnas ta.

Mõttemaailm hakkab muutuma

Ka tarbesõidukite valdkonnas oli uudiseid – Puhastusimport OÜ oli messil ADDAX MT15N tarbesõidukiga. „Meie kliimasse sobiv väikekaubik, olenemata sellest, et on täiselektriline,” rõhutas ettevõtte juhataja Martin Lill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles