Mees, kes pani vihmaussid enda heaks tööle

Tiit Efert
Copy
Andrei Jermolajevi sõnul on vermikompost küll kallim, ent seda kulub vähe ning taimedele mõjub see hästi. 
Andrei Jermolajevi sõnul on vermikompost küll kallim, ent seda kulub vähe ning taimedele mõjub see hästi. Foto: Tiit Efert

Ettevõtja Andrei Jermo­lajev laseb Läänemaal vihmaussidel vermikomposti valmistada, millest ta omakorda mitut toodet teeb.

„See on puhas vermikompost,” näitas ta alusele laotatud 12liitriseid kotte. Vermikompost on raske, seda kotikest annab täitsa vinnata. „Enamasti segatakse vermikomposti turbaga. 10 protsenti komposti ja ülejäänu on turvas, aga isegi sel juhul töötab see segu hästi. Lausa silmaga on näha, kuidas taimede kasv paraneb,” kirjeldas Jermolajev.

Seentest vihmaussideni

Kui Jermolajev kunagi töötuks jäi, otsustas ta hakata seeni kasvatama. Tol ajal asus Viinistus seenekasvatus. Ta käis seal uurimas, kuidas seenekasvatus käib ja mida selleks on vaja osata.

„Sealne töötaja oli kuus aastat mikrobioloogiat õppinud. Mõistsin kiiresti, et see maailm on minu jaoks liiga keeruline,” rääkis Jermolajev. Aga ta nägi, kui palju tekib seenekasvatuses jäätmeid, mille käitlemise eest tuleb omakorda maksta. Tekkis mõte hakata nende abil vihmausse kasvatama ja vermikomposti tootma. Kui tema sai oma asja käima, siis sulges seenekasvatus uksed.

Esimesel aastal sai ta 300 pakki vermikomposti ja oli kindel, et saab nende müügist jõukaks. Ent võta näpust, ei saanud. Aga kui ta hakkas tegema segusid, hakati neid ostma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles