Kündmise MM toob Eestisse tippteadmised mujalt maailmast

maaelu.postimees.ee
Copy

Järgmisel aasta augustis toimub Tartus kündmise maailmameistrivõistlus, mis toob Eestisse tippkündjaid umbes 30 riigist.

„Ülemaailmsel üritusel tippkündjatega koostööd tehes ja kohtunikeks olles toome me tippteadmise mujalt maailmast Eestisse. See on ka selline õppimisvorm,” kõneles künnivõistluste korraldaja, Eesti Künniseltsi juhatuse liige Margus Ameerikas

Järgmisel aastal täitub ka Eestis kündmise osas tähtis verstapost – 150 aastat tagasi korraldas Carl Robert Jakobson võrdles vana harkatra metallist hõlmadraga ja korraldas põllupäeva. Seda peetakse ka esimeseks künnivõistluseks.

49. Eesti Künnimeistrivõistlustele toimuvad aga Säreveres 28.–30. septembril ja Eesti meistrivõistluste võitjad esindavadki maailmameistrivõistlustel Tartus.

Järvamaa Kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Reimo Ilvese sõnul on künniseltsi soov kohalike võistlustega edasi kanda Jakobsoni põllupäevade mõtet. „Et põllumees oleks teadlik põllumees, kes saaks töös näha Eestis müüdavat tehnikat,” lisas ta. Sel aastal on Eesti künnimeistrivõistlustel teemana fookuses GPS-seadmed ja mullaharimissüsteemid. „Võimalik on näha vanemast tehnikast robotiteni välja,” lisas ta.

„Profipõllumeestel ongi täna kasutada nutiadrad – ader on satelliidiga ühenduses ja sätib end ise paika,” lisas Ameerikas. Võistlusel tuleb tema sõnul ikka oma oskustega hakkama saada.

Sel aastal toimuvad kündmise maailmameistrivõistlused oktoobrikuus Lätis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles