Mesinikud Maamessil: turule trügib võltsmesi, mida isegi labor ei tuvasta (1)

maaelu.postimees.ee
Copy

Mesinikud Mario Kalvet, Taavi Tull ja Raul Terep rääkisid Maa Elu stuudios, et Eesti poelettidel müüdavast meest umbes 80 protsenti on kohalik mesi, ülejäänu siis importmesi. Euroopas ollakse hädas võltsitud meega - hiljutine raport tõestas, et koguni viiendik turul pakutavast meest on võltsingu kahtlusega. Eestiski on see probleem ühe enam muret tekitamas.

Puhtalt peale vaatamise ja maitsmisega võltsitud mett ära ei tunne. Parima tulemuse saaks laboris analüüsides, kuid Hiinas toodetakse juba nii hästi võltsitud mett, et isegi Euroopa tunnustatud laborid need ehtsaks tunnistavad.

Eesti meisnikud esitlesid end mee importimisest huvitatud ärimeestena ja tellisid Hiinast meeproove ning saatsid need Saksa laborisse. Esimene siia saabunud partii kukkus läbi, kuid teine partii oli juba nii jästi võltsitud, et neljast proovist vaid üks ei pääsenud laborist läbi, kolm võltsmee proovi tunnistati ehtsaks meeks.

Miks mett võltsitakse? Eks ikka kasumi teenimise nimel. Võltsmett tehakse riisisiirupist, millele lisatakse õietolmu ja muid aineid. See jõuab Euroopasse keskmise hinnaga 1,6 eurot kilo, samas kui Euroopas toodetud keskmine meehind on tootjale 3,9 eurot kilo eest.

Kuulake, kuidas võltsmett tehakse ja seda ära tunda. Samuti jagasid mesinikud soovitusi, kuidas mett süüa, et see kõige-kõige maitsvam oleks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles