Kasemahla hankimiseks ei pea puu tüve vigastama

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kasemahla saab koguda ka oksast.
Kasemahla saab koguda ka oksast. Foto: Peeter Kümmel

Käes on kasemahla aeg. Tihti jääb see väärt looduseand joomata, sest pole enda hoovis kaske, millelt mahla lasta või tundub tüvesse augu puurimine liialt keerukas ettevõtmine. Õnneks polegi seda vaja teha, sest oma pere tarbeks kuluva mahlakoguse saab puult kätte tüve vigastamata - mahla saab ka oksast.

Mahla laskmiseks tuleks teha oksale lõige ja siduda plastpudel oksa külge nii, et mahl koguneks otse pudelisse. Pudeliks tasub valida liitrine või poolteiseliitrine, sest suurema pudeli raskuse all vajub oks liialt alla.

Oksast tuleb vähem mahla kui tüvest, aga seegi on pluss, sest tavaliselt üle liitri või kahe pere päevas ära juua ei jaksagi.

Kui aga tahate mahla lasta kellegi teise maa peal, on viisakas omanikule sellest teada anda. Nimelt Metsaseadus küll lubab riigimetsas ja piiramata või tähistamata erametsas metsasaadusi korjata, kui metsaomaniku huve ei kahjustata, aga kasemahla kogumiseks tekitatakse puule väike vigastus ja puu võib haigestuda ning omanikule kahju tekitada. Seepärast tulekski nõusolekut küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles