Saaremaal külvatakse, Setomaal oodatakse

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Mitmes Eesti paigas juba külvatakse, teistes tehakse alles ettevalmistusi.
Mitmes Eesti paigas juba külvatakse, teistes tehakse alles ettevalmistusi. Foto: Urmas Luik

Põllumehi kiirustab kevad meie väikeses koduriigis erinevalt – kui ühes kandis külvatakse, tuleb teisal oodata põllu kuivamist, selgus põgusast ülevaatest ajal, mil kased pole veel hiirekõrvul. Pärnumaal Häädemeeste vallas piirnevad Liivi lahega OÜ Helgi ja Pojad põllud, millel taliorased on saanud turgutava väetise, herne alla minev maa on kultiveeritud ja suviviljakülvi eel jätkub igakevadine kivide koristamine.

OÜ Helgi ja Pojad juhatuse liige, kogenud põllumees Mihkel Vainula mainis, et aastat 20 tagasi lõpetas ta suvi- ja kaunvilja külvi 15. mai paiku, aga viimased viis-kuus aastat on ta selle tööga lõpetanud kevadpühaks ning tänavu paneb ta punkti hernekülviga.

Uuele saagiringile läheb Helgi ja Pojad ligemale 150 hektari suvinisu ja 100 hektari kaeraga. Taliviljade ja -rapsi all on ligemale 350 hektarit, orased on ilusad ning tõenäoliselt saagikad.

Kliima on muutunud

„Kliimamuutus on ka meile jõudnud, sest kui vanasti Tartumaa mehed juba külvasid, ei saanud meie veel põllule minna ja kui läksid maamessile, neil juba orased tärkasid,” möönis Vainula. „Kliima on ka selles mõttes muutunud, et meie põllud on talvel kolm-neli kuud lumeta, nii et hakkame põllutöid tegema samal ajal kui Tartu mehed ja meile on see toonud kaasa saagikuse tõusu. Saame õigemal ajal põllu peale, õigemal ajal külvid tehtud.”

Lääne-Virumaal Tapa vallas kasvatab teravilja perefirma OÜ Tuuleveski Põllud ja sealgi kiirustab aprill põllupidajaid tagant. Sõnnikuvedu on lõpetatud, veiste rohumaad äestatud ja rullitud, käsil on randaalimine ja põllu ettevalmistamine külviks.

„Arvan, et kevad on tavapärane, kuid kipub kuivavõitu olema, vihma oleks hädasti vaja,” sõnas Külli Lööper, OÜ Tuuleveski Põllud juhatuse liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles