Koeru õpilased istutasid tomatid katusele

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Ingrid Bender (paremal) jagas kooli katusel asuvas kasvuhoones 9. klassi õpilastele Alide Kristine Albale (vasakul) ja Eneli Agule nõuandeid, ka loodusainete õpetaja Keio Kustavus paneb näpunäited kõrva taha. 
Ingrid Bender (paremal) jagas kooli katusel asuvas kasvuhoones 9. klassi õpilastele Alide Kristine Albale (vasakul) ja Eneli Agule nõuandeid, ka loodusainete õpetaja Keio Kustavus paneb näpunäited kõrva taha. Foto: Teele Üprus

Kasvuhoone katusel, vermikomposter klassinurgas, nutikasvuhoone sööklas, koolilapsed mullakottide ja tomatitaimedega – ei, see pole tänapäevane muinasjutt, vaid Koeru Keskkooli argipäev.

See kõik algas poolteist aastat tagasi, 2021. aasta novembris, kui Koeru Keskkool koostöös Maaelu Teadmuskeskusega (METK) alustas projektiga „Köögiviljade kasvatus Koeru Keskkoolis”. Idee tuli koolidirektor Jaan Kabinilt.

„Maapiirkonna lapsed peavad teadma, kuidas taim kasvab ja põllumajandus toimib. Selle põlvkonna probleem saab olema toidunappus ja nad peavad teadma, kuidas endale toitu kasvatada,” kirjeldas Kabin.

Maaelu Teadmuskeskuse strateegiajuhi Barbi Maramaa sõnul oli Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusmeetmest rahastatud projekti eesmärk kooliõpilastele tutvustada ringmajanduse põhimõtteid – koolitoidu jäätmed komposteeritakse kompostikastides, sealt tuleb muld, milles nad köögiviljad kasvama panevad ja seda uuesti omakorda süüa saavad. „Nii saame õpilastele näidata, kui lihtne ja igapäevane see tegelikult on,” sõnas Maramaa.

Õpib rohkem kui tunnis

Aprillis lõppeva projekti jooksul kohtusid Koeru Keskkooli loodushuvilised õpilased ning METKi teadurid Ingrid Bender ja Terje Tähtjärv kümme korda, üheksa korda Jõgeval, üks kord Koerus.

Viimane kohtumine toimuski aprilli esimeses pooles Koerus, kui õpilased sügisel kooli katusele püstitatud kasvuhoonesse esimesi taimi ja seemneid mulda pistsid. Õues asuvatesse taimekastidesse pandi öökülmahirmu trotsides ka mõned kartulid kasvama.

9.a klassi õpilane Alide Kristine Alba rääkis projektist ülivõrdes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles