Puitmaja värvimisel on kuhjaga järgimist nõudvaid reegleid

Copy
Ise maja värvides on rahaline kokkuhoid märgatav. 
Ise maja värvides on rahaline kokkuhoid märgatav. Foto: Shutterstock

Maja fassaadi värvimine on mahukas ja tähtis töö, millel on mitu eesmärki. Olulised on nii maja välimus kui ka selle kaitsmine välismõjude eest. Värv kaitseb fassaadi päikese, vihma ja võimalike seenhaiguste eest. Ise tehes on rahaline kokkuhoid märgatav ja vana tõde, et ise tehtud, hästi tehtud, endiselt au sees.

Aga kuigi tegu ei ole maailma kõige keerulisema ettevõtmisega, tasub teatud reeglid endale enne asja kallale asumist selgeks teha. Näiteks ärge unustage, et maja värvides peab kindlasti vältima eredat päikest ja liigset niiskust.

Eeltööst ei pääse

Paraku ei ole nii, et lähed poodi, ostad silmale sobivat tooni värvi, tõmbad selle pintsliga seinale ja naudid pikki aastaid kaunist tulemust. Alustada tuleb aluspinna töötlusest. Siin sõltub paljugi sellest, kas tegu on uue laudisega või on sellele juba mingeid kihte lisatud. Mõlemal juhul tuleb pind saada võimalikult puhtaks. „Uue laudise puhul tuleks vajadusel alustada laudade katmisest puidukaitsevahendiga, jälgides valitud värvitootja täpseid juhiseid, alles siis tulevad muud tegevused. Tänapäeval on uued voodrilauad sageli juba tootja poolt krunditud, sel juhul saab tõepoolest värvi pärast võimaliku tolmu ära pühkimist otse sellele kanda,” kirjeldas Haapsalu Kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Tiit Lints majavärvija jaoks kõige lihtsamat varianti.

Kui uue puidu puhastamiseks piisab enamasti harjast, siis vana värvi eemaldamisega tuleb mitu korda rohkem vaeva näha,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles