Nädala mõte: nii-öelda vaesemad

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Valitsus kavandab automaksu
Valitsus kavandab automaksu Foto: Madis Veltman

Kui mõned nädalad tagasi kirjutasin, kuidas maainimestel ei ole ühe ekrelasest riigikogu liikme arvates internetti ega arvuteid, siis läinud nädalavahetusel anti maarahvale veel üks tunnuslause: nad on nii-öelda vaesemad.

Just nii ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets, kui Postimehe ajakirjanik temalt automaksu kohta küsis. Et asi täpsem oleks, olgu siin tsitaat: „Automaksuga on nii, et see ei ole sotsiaaldemokraatide esimene eelistus kunagi olnud. Vähemalt minu esimeheks oleku ajal, aga automaksu koha pealt me leppisime kokku selle, et need, kes on nii-öelda vaesemad, kellel on vanemad ja kehvemad autod, pigem maapiirkonna elanikud, et neile tuleb mingi koefitsient. Neid me nii palju ei maksustaks.”

Ühest küljest on ju tore, kui maainimesi nii palju ei maksustata, kuigi kõlab kahtlaselt, et vanem auto, mis on ilmselt ka keskkonnavaenulikum, vähem maksaks. Aga nii julgelt väita, et maapiirkonna elanikud on „nii-öelda vaesemad”? Olen ikka arvanud, et igasuguse rahakotiga inimesi leidub nii linnas kui maal. Kui vaatan oma lapse maapiirkonnas asuva lasteaia parklat, leian sealt uusi autosid rohkem kui vanu: Volvo, Audi, BMW maasturid reas.

Kas auto peab just luksuslik olema, aga päris maal ilma kõrge, nelikveolise ja võimsama mootoriga autota hakkama ei saagi. Muidu istud pool talve kas kodus või koduteel lumes kinni.

Automaksu teemal läks ka meil toimetuses kõvemaks aruteluks. Kirgi küttis tasuta ühistranspordi kadumine, mis pealinnas muidugi ära ei kao. Ehk siis seal, kus ministri sõnul elavad jõukamad elanikud, on inimestel hea ühistranspordisüsteem ja võimalik sellega vältida nii pileti- kui autoostu. Ja jõukus muudkui kasvab! Aga maainimeselt võetakse tasuta ühistransport ja keevitatakse automaks ka veel otsa, bussigraafikud niikuinii kasutamist ei soosi. Kui me praegu oleme „nii-öelda vaesed”, siis varsti oleme päris vaesed.

Sest mida aasta edasi, seda kaugemale vajalikud teenused jäävad ja nii lihtsalt peab igal täiskasvanul auto olema. Kui on rohkem lapsi, peab peres vähemalt kaks autot olema, et kõik pereliikmed vajalikku kohta jõuaks. Seega annab automaks eriti valusa löögi maal elavatele peredele.

Aga nagu öeldakse, ühtegi putru ei sööda kuumalt. Ootame ja vaatame, mida automaksu plaan endast täpsemalt kujutab, ning loodame, et see maaelule järjekordset põntsu ei pane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles