Põllutehnikasse investeeritakse raskuste kiuste

Kristina Traks
Copy
Strip-tilli, 12-realise ribaharimismasinaga tõmmatakse põllule sisse jutid, kuhu külvatakse raps ja haritaksegi ainult seda riba, mitte aga rea vahele jäävat põldu.
Strip-tilli, 12-realise ribaharimismasinaga tõmmatakse põllule sisse jutid, kuhu külvatakse raps ja haritaksegi ainult seda riba, mitte aga rea vahele jäävat põldu. Foto: Tootja foto

Põllumajandustehnikamüüjad kinnitavad, et tänavusel kevadel pole väga viga: eelmise aasta globaalsed tarneraskused on selja taha jäetud ja hoolimata laenuraha kallist hinnast jätkub maaharijatel vahendeid investeerimiseks. Põllumajandustehnika ostu märksõnadeks aga on „säästlikkus” ja „väike keskkonnajalajälg”.

Tosin aastat põllumajandustoodete müügiga tegeleva OÜ Agri Partner juhataja Argo Kukk ütleb lausa, et nii head kevadet polegi ettevõttel varem olnud. Ülekaalukat müügihitti on üpris keeruline välja tuua, sest müügiks läheb praktiliselt kõik, mida ettevõte pakub.

„Ühikuliselt oleme kõige enam müünud kivikogureid. Eks vanad veneaegsed kivikogujad on ära kulumas, kuid kivid tuleb põllult kokku korjata, sest need lõhuvad ju teisi masinaid,” selgitas ta. Hästi ostetakse ka tenthalle ja kütusemahuteid, et endale suurem kütusevaru luua. „Rohepööre on kindlasti teema ja seda on põllumeeste investeeringute puhul ka näha. Näiteks on suur huvi otsekülviku vastu, sest sellega on vähem mullaharimist, vähem kütuse põletamist ja väiksem süsinikujalajälg.”

Uudse seadmena toob Kukk välja strip-tilli, 12-realise ribaharimismasina. Selle masinaga tõmmatakse põllule sisse jutid, kuhu külvatakse raps ja haritaksegi ainult seda riba, mitte aga rea vahele jäävat põldu. „Mujal maailmas kasutatakse seda väga säästlikku harimisviisi juba aastakümneid, kuid meil on ta vähe levinud, minu teada on meil ainult mõni taoline masin. Sellega saab ette harida maad, kuhu külvatakse laia reavahega kultuurid. Eestis on nendeks mais ja raps. Rahaline kokkuhoid tulebki sellelt, et haritakse ja väetatakse vaid kohta, kus kultuur kasvab.”

Põllumees eelistab lisadega masinat

Uudne on ka seade, millega saab läga teraviljaorasele panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles