Kuidas kaitsta oma kodu nii varga kui veeuputuse eest?

Copy
Koduvalvele mõeldakse tihti alles siis, kui valdustes on sees käidud.
Koduvalvele mõeldakse tihti alles siis, kui valdustes on sees käidud. Foto: Shutterstock

Pingeline majanduslik olukord paneb meid üha enam mõtlema kodus või suvilas asuva vara kaitsmisele. Sissemurdmised, aiatehnika või isegi küttepuude vargused pole paraku sugugi haruldased. Mida siis teha, missuguses suurusjärgus väljaminekud täiendava turvalisusega kaasnevad ja kas vargus on üldse kõige suurem oht, mis meie vara ähvardab?

G4Si standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala tõdes, et varguste arv on viimasel neljal aastal kasvanud. „Koduomanik saab selle vastu ise palju ära teha. Juba hoovist tuleks ära koristada kõik, mis vargale võib huvi pakkuda. Ripakil asjad meelitavad varga hoovi ja kui ta seal juba on, uurib ta muidki võimalusi. Uksed olgu lukus ja aknad kinni. Vähemalt ukse ees peaks olema valgustus.”

Kõige lihtsam on kurikaeltel tegutseda pimedal ajal pikemat aega valveta seisvates suvekodudes. Pärjala meenutas juhtumit, kus pererahvas avastas kevadel suvilasse saabudes, et keegi oli eelmisel suvel ehitatud punastest tellistest ahju kivi kivi haaval lahti võtnud ja minema vedanud. Varastada saab kõike. „Koduvalvele mõeldakse paraku tihti alles siis, kui valdustes on sees käidud,” kahetses ta.

Hinnad seinast seina

Forus Security müügivaldkonna juhi Martin Kirki sõnul tuleks kodu või suvila vargakindlamaks muutmisel alustuseks investeerida uste lõhkumiskindlaks muutmisse, seda eriti ruumides, kus hoitakse hinnalisi esemeid. Kui see tehtud, võib hakata turvasüsteemile mõtlema. Selleks peaks maakodu omanik üldjuhul tagama elektri, soovitavalt ka interneti olemasolu, sest see võimaldab suuremat valikut turvaseadmeid.

Turvasüsteeme on erineva hinnaga, mille kujundab ennekõike valvatava objekti suurus ja mida täpselt jälgida soovitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles