Ehmatavad tulemused: Põllumajanduses kasutatavate biolisandite koostis ei vasta lubatule

maaelu.postimees.ee
Copy
Nõudlus mulla bioloogilisi protsesse stimuleerivate toodete ehk biopreparaatide järele on kasvanud.
Nõudlus mulla bioloogilisi protsesse stimuleerivate toodete ehk biopreparaatide järele on kasvanud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Seenelisandite liigilist koosseisu DNA-põhiste meetoditega uurides ei leidnud teadlased ühtegi toodet, mille puhul tegeliku ja tootja lubatud koostis klappisid.

Tartu Ülikooli mullaökoloogia teadur Tanel Vahter sõnas ERR-i raadiouudistele, et tulemused olid ehamatvad ja tooteid, kus tootja lubatud koostis tegelikkusega klappis, ei olnudki. „Enamikel on mingid liigid puudu ja peaaegu kõikidel olid mingid liigid üle. ”

Koostööst mükoriisa seentega saavad taimed toitaineid ja vett. Lisaks kaitsevad mükoriisaseened taimi kahjurite eest ja aitavad tasandada intensiivsete põllumajanduspraktikate mõjul tekkinud kahju mulla seisunditele

Teadlaste sõnul tuleks seenelisandite kasutamisel ettevaatlik, sest puuduvad ettekirjutused, millistele kvaliteedinõuetele tooted peavad vastama, ja tarbija vastutab nende kasutamise eest ise.

Põllumeest ei ähvarda mitte ainult rahaline kahju, vaid turul olevad seenelisandid kujutavad ohtu muldadele, sest sinna võib sattuda tahtmatult liike, keda seal varem polnud, need võivad muutuda invasiivseks ja kohalikud seeneliigid välja tõrjuda.

„Mikroelustiku invasiivsus on väga teadmata teema,” soovitas Vahter olla ettevaatlik. „Selle aja peale, kui me saame teada, mis on invasiivne ja mis mitte, on kõik võib-olla juba ära lörtsitud,” võttis ta kokku.

Uuring kasvas välja Epp Maria Lillipuu magistritööst, kus leiti, et kallite preparaatide soetamisel peaks põllumehed olema ettevaatlikud, kuna need ei suurenda taimekasvu ning pahatihti ei sisalda ka lubatud kasulikke mikroorganisme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles