Tee ise külvipott

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Munakarp sobib taimebeebi esimeseks pesaks.

 
Munakarp sobib taimebeebi esimeseks pesaks.  Foto: Shutterstock

Tulihingelistel aiasõpradel on ammu kõik külvipotid juba noortaimedest rohetamas ja vaja kohe uued külvid teha, algajad aga alles koguvad hoogu. Üha leviv roheline mõtlemine soodustab valikuid, mis prahti juurde ei tekita või siis leiavad prahile taaskasutuse. Seemneid külvates saab minna mõlemat teed pidi.

Poeriiulid on täis väga laias valikus plastist külvianumaid, aga leiab ka sääraseid, mida saab hiljem koos taimega mulda istutada – nii ei teki prahti juurde ja taime juured jäävad istutuse käigus traumeerimata.

Näiteks võib seemned külvata turbatablettidesse. Enne seemne külvamist tuleb õhuke litrikujuline tablett pista vette, kus see siis kiiresti ennast vett täis imab ja vorstikeseks paisub.

Pappi meenutavad turbapotid saab hiljem koos taimega peenrasse istutada.
Pappi meenutavad turbapotid saab hiljem koos taimega peenrasse istutada. Foto: Shutterstock

Panete seemne turbatorusse kasvama ja hiljem saab taime kerge vaevaga koos mullapalliga suuremasse potti, aeda või kasvuhoonesse istutada. Nii on eriti sobiv kasvatada taimi, mis ei talu pikeerimist, näiteks paprikat ja kurki.

Plastist pottide asemel võib soetada turbast pressitud potte või kassette. Pappi meenutavad potid saab hiljem samuti koos taimega mulda istutada. Tundub lihtne, kuid turbast potid ei sobi siiski hajameelsetele, sest looduslikust materjalist ümbrise sees kipub muld kiiresti läbi kuivama, kui aga kastmisega liialdada, siis võib ümbris lagunema hakata.

Kui sellise turbast poti hiljem peenrasse tahate istutada, siis tuleks see korralikult läbi kasta, et pott mullas lagunema hakkaks ja taime juured pääseksid laiali kasvama.

Tee plastist joogitopsi põhja augud ja istutuspott ongi valmis.
Tee plastist joogitopsi põhja augud ja istutuspott ongi valmis. Foto: Shutterstock

Seemnete külvamiseks sobiva anuma leiab tegelikult igast kodust. Sobivad kõikvõimalikud plastist topsid, olgu siis jogurtist või hakklihast järele jäänud. Koogikarbikesed, millel ka „katus” küljes, on kui loodud minikasvuhooned. Puhtaks pestud piimapakid on samuti ideaalsed külvianumad, sobivad nii pooleks lõigatud tetrapakendid kui ka kilest kotid.

Tühjad WC-paberi rullid karpi ritta, muld sisse ja saabki seemneid külvata.
Tühjad WC-paberi rullid karpi ritta, muld sisse ja saabki seemneid külvata. Foto: Shutterstock

Ükskõik mis anum võtta, kindlasti on vaja põhja alla torgata augukesed, kust liigne kastmisvesi saab välja voolata. Nüüd mõelge ka sellele, mille peale need topsikud-karbid panete, sest neist hakkab pisut vett välja nirisema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles