Nõuanne Soovitusi marjapõõsaste eest hoolitsemiseks

Liisi Kont
, Räpina Aianduskooli puuviljanduse õpetaja
Copy
Enim saaki annavad meile musta sõstra puhul kolme- kuni nelja-, punasel sõstral aga nelja- kuni viieaastased oksad.
Enim saaki annavad meile musta sõstra puhul kolme- kuni nelja-, punasel sõstral aga nelja- kuni viieaastased oksad. Foto: Urmas Luik

Taimede seisukohalt võttes on tähtis teha hooldustöid neile sobival ajal ehk õiges kasvufaasis. Inimesed kipuvad teatavates aiatoimingutes jagunema kaheks või isegi rohkemaks, et millal siis ikkagi on see „õige aeg”. Näiteks sõstrapõõsaste lõikuse võiks ära teha sügisel, sest taim on siis puhkeolekus, lehed on langenud, aednikul on aias toimetamiseks rohkem vaba aega ning taimehaigused ja kahjurid ei jää talveks taimedele, vaid saavad eemaldatud ja põletatud.

Kevadel on sõstrad suhteliselt varajase kasvualgusega ja lõikamistöid ette võttes võime vigastada puhkevaid pungi. Kui aga sügisel on sõstrapõõsas lõikamata jäänud, ei tasu uut sügist ootama jääda, vaid ikkagi käärid ja saag kätte haarata ning lõikustöö käsile võtta.

Kõige tähtsam on meeles pidada, et enim saaki annavad meile musta sõstra puhul kolme- kuni nelja-, punasel sõstral aga nelja- kuni viieaastased oksad. Musta sõstra põõsast tuleb eemaldada üle viie aastased oksad, sest nende saagikus on tunduvalt langenud, nad on väga tugevalt harunenud ja muudavad seeläbi põõsa asjatult tihedaks.

Samuti on suurem tõenäosus, et nendele okstele on hooldustööde käigus tekkinud vigastusi, mille kaudu on sisenenud haigustekitajad või kahjustajad, kes nüüd kogu taime nõrgestavad.

Punase sõstra puhul tuleks eemaldada enam kui kuueaastased oksad. Need oksad tunnemegi ära tugeva harunemise ja samblike tekke järgi. Oluline on aga jälgida, et põõsasse jääks ka üheaastaseid oksi, sest nemad on tulevase saagi alustaladeks.

Kokku võiks ühes keskmises sõstrapõõsas olla 12–15 eri vanuses oksa. Väga vana ja aastaid lõikamata põõsa puhul tuleks hooldustöö jagada mitme aasta peale ja äkilist tugevat harvenduslõikust vältida.

Harvendusest piisab

Karusmarjade ja kuldsõstarde oksad on pikemaealisemad ja nende puhul piisab kergest harvenduslõikusest,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles