Veerand kodusid on kindlustamata, vaid pooltel koduomanikel on vastutuskindlustus

maaelu.postimees.ee
Copy
Veekahjustused siseseinal.
Veekahjustused siseseinal. Foto: Erakogu

Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKsL) statistika kohaselt hüvitasid kindlustusseltsid mullu 29 400 kodukindlustuse juhtumit. Koduga seotud vastutuskindlustuse juhtumeid oli 1700, kus enamasti põhjustati kahju naabrile. Kui kodukindlustuse keskmine kahju oli 1430 eurot, siis vastutuskindlustuses oli see 1720 eurot.

EKsLi juhatuse liikme Andres Piirsalu sõnul on veerand kodusid kindlustamata ja vaid pooltel koduomanikel on vastutuskindlustus.

„Kodukindlustusega koos tehtud vastutuskindlustuse lepingute arv on viimastel aastatel kasvanud, kuid hinnanguliselt kuni pooltel kodudest ei ole vastutuskindlustust. Kui näiteks korteris toimunud veetoru lekke tagajärjel saab alumiste naabrite kodu kannatada, siis vastutuskindlustus hüvitab kahju. Kui kindlustust pole, siis tuleb naabritele tekitatud kahju endal kinni maksta,“ ütles Piirsalu ning lisas, et koduomaniku vastutusega seotud õnnetusi juhtub kodukindlustuse juhtumitest vähem, aga need on märksa kallimad.

Veekahju põhjustamine naabritele oli kõige sagedasem vastutuskindlustuse juhtum möödunud aastal.

„Veekahju põhjustamine naabritele oli kõige sagedasem vastutuskindlustuse juhtum möödunud aastal, samuti tekitati naabritele kahjusid remonttööde käigus. Vastutuskindlustus kattis ka kahju, kui lapsed lõhkusid võõraste inimeste vara ja vanemad vastutasid,“ selgitas Piirsalu.

Piirsalu märkis, et ka majaomanikud peaksid kodukindlustuse lepingu sõlmimisel hoolitsema selle eest, et neil on olemas koduga seotud vastutuskindlustus. „Näiteks võib juhtuda, et keegi saab kahju majaomaniku hoovist tormiga lendu läinud esemete või aias murdunud puude tõttu. Harvad pole paraku ka juhtumid, kui möödakäija või pargitud sõiduk saab viga maja katuselt kukkunud jääga. Majaomanik peab siis arvestama rahalise nõudega tekitatud kahju ulatuses,“ selgitas Piirsalu.

Möödunud aastal sõlmiti 438 600 kodukindlustuse lepingut, sealhulgas oli 325 700 koos vastutuskindlustusega. Kodukindlustuse kogukahju oli 42 miljonit eurot ja vastutuskindlustuses 3 miljonit eurot. Statistikaameti värskeimate andmete alusel on aktiivselt kasutusel olevaid eluruume Eestis kokku 557 150.

If Kindlustuse varakindlustuse tootejuhi Veiko Sepa sõnul tasub kodu kindlustades mõelda sellele, et ükski kodu pole kaitstud näiteks elektrisüsteemidest alguse saanud tulekahjude eest.

„Paraku on see üks enim esinevaid põhjuseid tulekahjude tekkimisel. Seega oma kodu kindlustada ei ole vaja vaid neil, kellel on pangalaen. See on tähtis kõigile, kes ei soovi tänaste hindade juures oma kodu ise taastama hakata,“ ütles Sepp. „Mõistlik on üle vaadata ka oma vastutuskindlustuse ja koduse vara kindlustussummad, et need oleksid jätkuvalt piisavad ka praegustes inflatsiooni tingimustes.“

Vastutuskindlustus katab teistele inimestele tekitatud kahju, näiteks kui kogemata põhjustad naabri korteris üleujutuse või sinu aias olev puu kukub tormi ajal naabri autole.

EKsL on kõiki Eestis tegutsevaid kindlustusandjaid ühendav erialaliit, mis arendab kindlustust ja kahjuennetust, samuti analüüsib ja avaldab kindlustusstatistikat. EKsL korraldab kindlustusvaidluste lahendamist kindlustuse lepitusorgani kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles