Pane koduses spaas taimede abil näonahk särama

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Kibuvitsaõied sobivad rasusele nahale.
Kibuvitsaõied sobivad rasusele nahale. Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Ravimtaimi saab kasutada ka näohoolduses, neist saab teha tõmmiseid, auru, mähiseid, maske, näovett, kreeme, salve jne. Kuigi meil toodetakse juba mahekosmeetikat, tasub ka ise omakorjatud taimedest koduse spaa jaoks hooldusvahendeid teha.

Koduseid näohooldusi saab teha nii vannitoas kui ka saunas ning näole mõeldud asju võib kasutada ka kaela ja dekoltee piirkonna hooldamiseks.

Taimetõmmistest näoveed on naha kergeks puhastamiseks, niisutamiseks ja hoolduseks. Neist võib valmistada ka jääkuubikuid, mida hea sügavkülmast näo ja kaela värskendamiseks võtta. Selle valmistamiseks valatakse 1 spl peenestatud taimepuru üle 1 klaasi keeva veega ja jäetakse seisma 20 minutiks või keedetakse 5–10 minutit. Siis kurnatakse ja säilitatakse jahedas. Säilib 2–5 päeva. Säilivusaja pikendamiseks võib lisada 2–5 tilka näonaha tüübile sobivat eeterlikku õli või 0,5–1 tl sidruni- või ebaküdooniamahla, õunaäädikat või 30–40 ml viina.

Ettevaatust alkoholiga

Võib teha ka alkoholiga või õunaäädikaga tõmmise, millest saab teha hiljem näovett. Selleks valada 2 spl kuivatatud taimi üle 100 ml alkoholi või õunaäädikaga (tooreid taimi võetakse alkoholiga pooleks või valatakse üle), lasta seista 2–3 nädalat pimedas ja siis kurnata. Lasta vedelikul veel seista, et sade põhja vajuks ja siis valada tumedasse pudelisse. Kasutamiseks lahjendatakse destilleeritud veega vähemalt 1:7 või tilgutatakse 20 tilka 100 ml vee sisse. Tasub teada, et alkohol kuivatab nahka, niisiis kellel on kuiv nahk, see ei peaks alkoholi kasutama.

Näovees võib kasutada ka mitut taime. Lahjendamiseks sobib ka kääritatud kasemahl. Taimed saab valida nahatüübi ja probleemide järgi ning võib kasutada ka taimesegusid.

Rasusele nahale sobivad raudrohi, salvei, meliss, piparmünt, naistepuna, paiseleht, kummel, kaselehed, põldosi, võilille lehed ja õied, saialill, rukkilill, tamme- ja pajukoor, vaarikalehed, kibuvitsaõied (kuperoosne nahk). Kuivale nahale sobivad pärnaõied, kummel, teeleht, kortsleht, nurmenukk, aaloe, sidrunheina eeterlik õli.

Kompresse ja mähiseid saab teha keeva veega üle valatud taimepurust, mis on tõmmanud 30 minutit. Taimede ja vee vahekord peaks olema selline, et moodustub pudrutaoline mass. See pigistatakse kuivemaks ja asetatakse kahekordse riide vahele ning siis näole. Võib valmistada riidest kahekordse maski, nii et silmad ja suu on väljas, aga võib ka panna kotikesed laubale, silmade alla, ninale ja lõuale.

Taimemaskide valmistamiseks võib segada taimepudrusse ka marju ja toiduaineid (muna, porgand, õun, virsik, kaerajahu, kliid, rõõsk koor, mesi jm), see kantakse eelnevalt puhastatud näole kätega või pintsliga ja kaetakse niiske riide või rätikuga. Kõik kasutatavad kangad peavad olema linased. Mask või mähis lastakse olla näol 10–20 minutit, nii et liiga ära ei kuivaks. Siis pestakse leige veega maha ja soovi korral loputatakse külma veega, et verevarustust elavdada. Vajadusel määrida umbes 20 minuti pärast niisutava naturaalse kreemi või taimeõliga. Taimemaske ja mähiseid kasuta enne väikesel pinnal, näiteks kõrva juures, sest iga taim ei pruugi sobida.

Rasusele nahale sobib tomat, õun, munavalge, aaloemahl või selle lehtedest saadud sültjas sisu. Kuivale nahale sobivad kaerahelbed, õun, maasikad, vaarikad, pirn, murakad, murelid, virsik, avokaado, munakollane, rõõsk koor, vadak, riivitud kartul, avokaadoõli, virsikuseemneõli, kookos- ja oliiviõli.

Tedretäpid ja vinnid

Auruvann taimedega puhastab nahka sügavuti, sobib komedoonide korral ja kui elatakse või töötatakse saastunud keskkonnas. Auruvanniks võetakse 1–2 peotäit taimepuru ja valatakse üle 1–1,5 l kuuma veega, lastakse tõmmata 5–10 minutit ja asetatakse nägu auru kohale umbes 20 cm kõrgusele, pea kaetakse rätikuga. Kestab see 2–10 minutit. Kuiva ja tundliku nahaga vähem, rasuse nahaga kauem. Siis pesta nägu jaheda veega. Aega tuleks jätta veel 30 minutit, et nahk rahuneks.

Auruvanni ja ka kuumi mähiseid ära tee kõrge vererõhu, laienenud kapillaaride, verejooksu, ekseemide ja mädaste vistrike korral.

Tedretäppide pleegitamiseks sobivad kurgimahl, petersellimahl või -tõmmis, punasesõstramahl, aedmaasikad, võilille- ja saialillemahl või -tõmmis, aedvaagu lehtedest ja juurtest või pohlalehtedest keedetud tee. Nendega võid tupsutada tedretäppe 2–3 korda päevas, määrida, teha näovett ja lisada maskidesse.

Akne korral aitavad raudrohi ja kummel. Silmadele annab sära kummeli ja pärnaõie kompress, sarvkesta põletiku korral aitavad rukkilill, saialill, silmarohi. Silmaaluseid turseid alandab salveitõmmis. Võilille on kasutatud silmaümbruse kreemi valmistamiseks.

Jumet annavad peedi- ja tomatilõigud, kui need näole asetad. Vinnide korral on abiks raudrohi, kuusevaigu salv. Vananevale nahale kortsude vastu aitavad põldosi, aedkannike, saialille õied ja lehed, kummeliõied, metsmaasikad, kibuvitsaõied, basiilik.

Kaelale tehakse maski või mähist ka leotatud või keedetud linaseemnetest. See kaetakse pärgamentpaberi vm kuivamist takistava kattega.

Head katsetamist oma koduses spaas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles