ÜLESKUTSE ⟩ Kommist magusamad kurgid ja tudengite tšillisid täis aknalaud. Näita ka sina oma aknalauda!

Copy

Lõpuks ometi on käes aeg, mil rohenäppudel on käed tööd täis ja juba saab ka oma töö tulemusest rõõmu tunda. Esimesed seemned on külvatud, taimed tärganud ja kosuvad napi kevadpäikese kiuste aknalaual.

Maa Elu kutsub lugejaid üles jagama meiega oma rõõmu ja saatma pilte aknalaual toimuvast ning jagama oma ettekasvatuse nippe: mille sees taimi kasvatate, millist mulda eelistate, mis sordid tänavu mulda said ja mida veel plaanite panna?

Pildid saatke aadressil maaelu@ajaleht.ee. Kõigi pildisaatjate vahel loosime välja meened.

150 tšillipipart tudengite aknalaual

Tšillipiprad Tartus õppivate tudengite aknalaual.
Tšillipiprad Tartus õppivate tudengite aknalaual. Foto: Liina Hints

Liina Hintsi saadetud fotol paistavad pisikesed tšillipiprad – umbes 150 taime 25 sordist. „Kõige rohkem on meil erinevat sorti jalapenosid, sest need maitsevad hästi värskete salsade ja salatite sees. On ka hulga vürtsikamaid sorte – osa kuivatamiseks, osa marineerimiseks, osa salsadesse ja teistesse hoidistesse. Tšillid vajavad küll palju valgust, aga seni oleme suutnud ilma taimelampideta läbi ajada,” sõnas ta. Kasvama suunduvad taimed nii kasvuhoonesse kui ka avamaale.

Teistele aknalaudadele on külvatud porrulaugud, varajased kapsad ja tomatid. Tomatit sai tema sõnul külvatud omajagu, ligi 70 taime. Sellest suurima osa moodustab sort 'San Marzano Gigante', mis Liina sõnul on väga hea sissetegemissort, millest saime eelmisel aastal sai purki nii mõnusalt hapukat pitsakastet kui ka salsat. „Kohe suvel söömiseks hankisime mõnede pärandsortide seemned Vanaema Aiast, paar uustulnukat avastasime ka hiljuti toimunud Seemnefestivalilt,” lisas ta.

Lisaks eelmainitule on juba külvanud ka kahe nende jaoks uue maitsetaime ehk Paraguai suhkrulehe (stevia) ja pronks-lutiklille (shiso) seemned.

Enne öökülmade lõppu plaanivad nad ette kasvatada veel kurgid, arbuusid, Mehhiko füüsalid (tomatillod), mõned maitsetaimed ja lilled. „Puhtalt katsetamisrõõmu nimel kasvatame ette ja istutame ka kirjut popkornimaisi – iseasi, kas sellest meie kliimas midagi välja kukub,” lisab ta.

„Meie esimese aiandussuve positiivset üllatajat, maasikfüüsalit, me seekord ise ette ei kasvata. Taimelampe meil pole, ilma nendeta venisid taimed aknalaual aga kohutavalt välja ja saaki saime lõpuks hoopis ostetud istikutelt,” meenutas Liina.

„Tartus õppivate tudengitena on meie ettekasvatamisruum piiratud. Seetõttu külvame ja pikeerime peaaegu kõik taimed kandilistesse kassettidesse ja pottidesse. Kandilised, ühtlase suurusega anumad võimaldavad vähesest ruumist viimast võtta. Sel aastal oleme kõige soodsaid minikasvuhooneid, külvikassette ja -potte leidnud Lidlist, aga eks enne kasutame muidugi ära juba varasemast olemasoleva. Külvi- ja pikeerimismullaga me midagi erilist peale perliidi lisamise ei tee,” võttis Liina Hints kokku.

 

Aknalaual kasvav kurk on magusam kui komm

Annely Tuul proovis sel kevadel esimest korda elus kasvatada aknalaual kurke, eesmärgiga saada ka vilju. „Olin kuulnud varasemalt mõnelt oma tuttavalt, et nende taimele on kurk otsa tulnud. Panin Biolan külvi-ja pikeerimismulda neli kurki ‘Dirigent’. Hiljem istutasin kaheliitristesse pottidesse.

Nüüdseks on taimed üle ühe meetri pikad ja riputatud kardinapuu külge. Kardin on samuti heaks toestuseks,” kirjutas Annely.

Eelmisel nädalal saigi pere esimesed kaks umbes 10-sentimeetrist kurki ja hetkel on päris mitu kurki kasvamas. Annely 6-aastane poeg ütles enda kasvatatud kurki süües: „Magusam kui komm!” Annelyl on kaks last ja mõlemad ootavad oma aknalaual kasvavaid kurke väga.

Taimi kastab ta kord nädalas vermikompost biohuumus väetisega ja Taimed said alguses lisavalgust.

„Hetkel olen külvanud veel spinatit 'Apollo' ja tomateid 'Erk', 'Mato', 'Red Cherry', 'Herodes'. Aprillis külvan veel kurke, erinevaid meloneid ja arbuuse,” kirjeldas ta kevadisi külviplaane.

 

Ei tahaks mulda osta kui põrsast kotis

Meeli Hüüs kaitseb aknalaudu papiga.
Meeli Hüüs kaitseb aknalaudu papiga. Foto: Meeli Hüüs

Meeli Hüüs kirjutab, et oli just Maa Elu üleskutse lugemise päeval aknalaual olevaid taimi pildistanud, sest Tallinnas elav sõbranna, kes samuti eelmise kuu keskel seemned mulda pistis, tahtis n-ö mõõtu võtta.

Rakveres elav naine kirjutas, et suur ja lai aknalaud on kaetud tarbekaupade pakkimiseks kasutatud pappkastide külgpindadega, et taimed ka peale kastmist soojal alusel oleks ja juhuslikud veepritsmed aknalaua pinda ei rikuks. „Üldiselt kasutab me pere toas taimede ettekasvatamiseks igasuguse toidukauba pakendamiseks valmistatud ja hoolikalt puhtaks pestud plastikkarpe, aga oleme ostnud ka spetsiaalseid kaheosalisi seemnete külvikaste,” kirjeldas ta.

Loodame, et lisaks toasoojusele ja päevavalgusele tuleb päike järgmisel nädalal pilve tagant välja ja appi.

Külvikastidesse on külvatud peamiselt tomati ('Tolstoi') ja magusa paprika seemned. Karpides on juba tärganud spinati-, kikerherne-, arbuusi- ja peeditaimed. „Järgmisel nädalal külvame tsinnia- ja astrite seemneid. Loodame, et lisaks toasoojusele ja päevavalgusele tuleb päike järgmisel nädalal pilve tagant välja ja appi, et maikuuni toas plaanitud kasvatatavad taimed saaksid vajaliku kasvujõu kätte,” sõnas ta.

Hüüs kirjutab, et sel kevadel on tal tulnud pettuda poest ostetud muldade, sh ka istutusmulla konsistentsi osas. „Nii odavama kui ka kallima hinnaga ostetud muldade kottides on sisuks olnud ikkagi turvas, mida siis kodus oleme püüdnud liiva ja kompostmullaga kobedamaks segada ning vahtpolüsterooli tükikesi välja sõeluda. Neist probleemidest on meil kerkinud üles ka küsimus, et miks need turba- ja mullakotid on läbipaistmatud ning igat värvi reklaampiltidega kaetud, kui läbipaistva kotiga näeks, millist „põrsast” ostame,” arutles ta.

Kuna üks aknalaud on juba praegu potipõllunduseks peaaegu hõivatud, siis nädala pärast hakkab ta otsima vaba pinda begooniate ettekasvatamiseks. „Muidugi on näpud nüüd aina rohkem taolise rohepöördega seotud ja ega seda tööd uisa-päisa teha saa, aga eks selleks tulegi hoida olulistel protsessidel silm peal ja aeg-ajalt kuulata, mida sarnaste hobidega inimesed soovitavad ning kuidas toimetavad,” võttis ta kokku.

Aknalaud jääb taimedele kitsaks

Tallinna külje alt Muuga aedlinnast Maa Elu üleskutsele reageerinud Juta Suurmets sõnas, et aknalaud jäi taimedele ilmselgelt kitsaks. „Aga tomat ja pipar kasvavad kui mühiseb!” lisas ta. Nagu fotolt näha, toetavad taimi kasvamise ajal ka taimelambid.

„Et te ei arvaks ettevõtmist liiga varajaseks, siis teadmiseks, et kasvuhoones on õhksoojuspump ja ka mulla soojakssaamise variant,” täpsustas ta.

Tomat ja pipar kasvavad mühinal.
Tomat ja pipar kasvavad mühinal. Foto: Juta Suurmets
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles