Kevad trügib kasvuhoonest õue

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Metsakuru aiandi peremees Ago Helemäe rääkis, et tänavu plaanivad nad suvelillede kõrval ka toidutaimi ette kasvatada.
Metsakuru aiandi peremees Ago Helemäe rääkis, et tänavu plaanivad nad suvelillede kõrval ka toidutaimi ette kasvatada. Foto: Elmo Riig

Ehkki päeval rõõmustavad meid juba pluss­kraadid ja päike, öösel miinusest veel ei pääse. Ometi võib sellise ilmaga juba lillemaailma esimesed kevadekuulutajad võõrasemad kodu ehtima tuua.

Kanepi aiandi juht Margus Vahtramäe sõnas läinud nädala lõpul, et neil ongi juba esimesed võõrasemad õied avanud ja sel nädalal on plaanis need müüki paisata. Selleks annab julgust asjaolu, et võõrasemasid on juba ettekasvatamise ajal miinuskraadidega harjutatud, isegi miinus viis kraadi on need ilusti üle elanud.

Seega saab karastatud võõrasemad rahuliku südamega kodu juurde õue istutada või amplitega üles riputada. Säärast eksperimenti ei tasu muidugi ette võtta Hollandist või mujalt soojemast kliimast ja ainult kasvuhoonesoojas ette kasvatatud võõrasemadega.

Kiire aeg

Nii nagu teiste aiandite juhtidega, kellega Maa Elu rääkis, algas Vahtramäegagi jutt sõnadega: kiire, kiire, nii kiire aeg on.

„Meil on tempo praegu täiega peal,” sõnas ta. „Kogu aeg istutame ja isegi harvendame juba.”

Kui talvel kimbutasid kõrged energiahinnad, siis ega kevadki siiani hellitanud pole ja näitas harva päikest, mis oleks aidanud päevasel ajal kasvuhooneid soojendada ja seega küttekulu pisut vähendada.

Hoolimata suurest küttekulust on Kanepi aiand ettekasvatatavad taimekogused tänavu varasemaga võrreldes samaks jätnud, põhilise osa moodustavad suvelilled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles