Kuivkäimla on kasulik nii inimesele kui aiale (2)

Copy
Miks mitte kuivkäimla Kuningakojaks nimetada! Fotol käimla Lutsu külas Põlvamaal.
Miks mitte kuivkäimla Kuningakojaks nimetada! Fotol käimla Lutsu külas Põlvamaal. Foto: Arvo Meeks

Kui veel paar aastakümmet tagasi arvati, et välikäimlad vajuvad unustusse, siis aastaks 2023 on selgunud, et vastupidi – need on ühed ilmatuma kasulikud, loodussäästlikud ja tihti meie ellu turvalisust ja mugavust lisavad rajatised.

Kinnisvarahalduse ja automaatseadmete järelevalve valdkonnas FIEna ning Viljandi koolides tehnoloogiaõpetajana tegutsev Peep Tobreluts täiendas, et veevaba käimla ei ole vaid välitingimustesse sobiv paik, korralik ajakohane kuivkemps õigustab end ka sisetingimustes. „See hoiab kokku joogivett, ei tooda reovett, ei reosta loodust ja aitab toitained ringiga tagasi põllule.” Nii soovitaski ta rääkida pigem veevabast, mitte välikäimlast ja kasutada mõistet dry closet ehk DC, seda siis alternatiivina WC-le.

Veevaba käimla tagab võimaluse ihu kergendada ka kriisi ajal, asugu käimla siis sees või väljas. „Aastal 2023 on DC vajalik igal pool, kus elektrivarustus võib katkeda, ka linnas. Paraku on alles lapsekingades DC võimalused varjepaikades. Kui hoones on DC, kuid te pole selle mugavuse, heakorra, lõhnaga rahul, kaaluge ajakohastamist, mitte WCga asendamist,” andis Tobreluts nõu. „Peame mõtlema ja tegutsema nii, et suudame elada autonoomselt. Kaev, pliit või ahi, sahver või kelder, pidevalt toimiv käimla. Tark ja turvaline oleks elada nii, et tuba on soe ja kempsus saab käia igasuguste ootamatuste ja ebameeldivuste korral. Kui maamajas veel linnamugavusi pole, tehke maamugavused, ehitage veeta kemps.” End teemaga põhjalikumalt kurssi viimiseks soovitas ta huvilistel lugeda Peeter Vissaku koostatud ja 2005. aastal ilmunud raamatut „Harmoonia võimalikkus süsteemis inimene – keskkond – ühiskond”.

Võimalusi palju

Veevaba käimla, sh välikäimla, peab olema kooskõlas ümbritsevaga. Peamise nõudena tõi Tobreluts välja, et käimla ei tohi reostada pinnast ja põhjavett.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles