Suska seemned juba külmaga mulda

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Talikülvi anumateks võib võtta suured plastpudelid, millel pealmine osa maha lõigata, muld sisse, seemned mulda ja katus teibiga peale kinni. Õue jäetud külvianumates tärkavad taimed pisut hiljem, kuid on toas kasvanutega võrreldes oluliselt tugevamad ja karastunumad.
Talikülvi anumateks võib võtta suured plastpudelid, millel pealmine osa maha lõigata, muld sisse, seemned mulda ja katus teibiga peale kinni. Õue jäetud külvianumates tärkavad taimed pisut hiljem, kuid on toas kasvanutega võrreldes oluliselt tugevamad ja karastunumad. Foto: Shutterstock

Võib arvata, et külmaga pole aiahullul midagi teha, kuid võta näpust, teha võib kasvõi talikülvi ehk püsiku seemnest kasvatamist.

Talikülvi jaoks sobivad kõik talvekuud, kui võib mulda pista pikka külmaperioodi vajavad püsikud, märtsis aga saab veel külvata külmakartmatuid suvikuid ja köögivilju, nagu kapsas, herned, redis, spinat, aedsalat. Talikülv on ka lillede kasvatamiseks hea.

Võrreldes suvelilledega võtab püsilille seemnest õitsva taimeni kasvatamine rohkem aega, aga leidub ka kiirema arenguga liike, mis juba esimesel kasvuaastal õisi näitavad. Teet Soasepp Maarahva Poest ütles, et tema külvab lilleseemneid juba oktoobris.

„Köögiviljadest viljeleme talvel tavaliselt porgandit, kuid külvame ka redist, sibulaid, aedtilli,” loetles Soasepp. Samuti söödavilja ja talivilja, näiteks nisu. Põhjus on lihtne: talikülvates saab saagi varem kätte.

Talikülvi teeb Soasepp otse vakku ja rõhutab, et tähtis on valida õige aeg. See peab olema piisavalt hiline, alates novembri algusest, et kultuur kasvama ei hakkaks, vaid talvituks seemnena mullas.

Pista seemned pudelisse

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles