MÄRTS AIAS Nõuandeid tomatite ettekasvatamiseks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tõelisel tomatisõbral on varutud juba korralik seemnevaru, sel pildil on pisike valik Kutsiku talus tänavu kasvatatavatest sortidest.
Tõelisel tomatisõbral on varutud juba korralik seemnevaru, sel pildil on pisike valik Kutsiku talus tänavu kasvatatavatest sortidest. Foto: Erakogu

Kui teil on kütteta kasvuhoone, siis märtsi teine pool on just paras aeg seemned toas mulda pista. Paljud aiapidajad kibelevad seda hoopis varem tegema, kuid ­asjatundjad soovitavad pigem oodata, et ka hilise kevade korral taimed tubaselt aknalaualt väljakolimise ajal parimas kasvufaasis oleksid. Lageda taeva all kasvatamiseks sobivad sordid võib külvata aprilli esimesel nädalal.

Pärnumaal tegutseva Kutsiku tomatimaja perenaine Kaire Tursk paneb tänavu kasvama 120 tomatisorti. Temal on enamik seemneid juba mullas, sest taimed kasvavad küttega kasvuhoones.

Üle 100 sordi tundub tohutu kogus, aga Kaire räägib, et kõik seemned pole tänavu soetatud, vaid osa juba mitme aasta eest ning kuna aegumistähtaeg lähenemas, said need nüüd kasvama pandud. Osa seemneid on tal endakasvatatud viljadest võetud – kui pole tegu F1 sordiga, tasub maitsvamate viljade seemneid ise korjata küll. Osa seemneid on teiste tomatikollektsionääridega vahetatud ja on ka uusi sorte, mis eri riikide veebipoodidest tellitud.

Kaire räägib, et kui sai veel Venemaalt seemneid tuua, siis hankis sealt palju sorte. Nüüd tuleb nende sortide seemneid teistega vahetada. Palju toredaid tomatisorte leiab näiteks veebipoes Tomatoeden. Kuna pakis on tihti seemneid rohkem, kui endal maha panna soov, saab jällegi neid teistega vahetada.

Aastaid on Kaire tellinud tomatiseemneid Inglismaalt ja sealt on pärit ka tema vaieldamatu lemmik ‘Crimson Crush’. Nüüd seoses Brexitiga on saareriigist tellimine raskem, aga tomatikasvataja suureks rõõmuks on Juhani puukool neid seemneid nüüd Eestis müüma hakanud.

Kui väljas kasvatamiseks sobivate sortide puhul tuleb tõdeda, et lõuna pool aretatud ei pruugi siin head saaki anda, siis kasvuhoonesse sobivad need küll.

Enda poolt läbiproovituna ja head saaki andnud sortidest soovitab Kaire kilekasvuhoonesse varajast sorti ‘Sibirski skorobelõi’, see sobibki pisut jahedamasse kasvuhoonesse ja küttega majas ei ole nii heast küljest end näidanud. Inglise sortidest passib amplis kasvatamiseks ‘Firecracker’, sest tal on ilus langev võra, õitseb ja kannab rohkelt vilju.

Kaire Tursk plaanib tänavu kasvatada 120 sorti tomateid.
Kaire Tursk plaanib tänavu kasvatada 120 sorti tomateid. Foto: Mailiis Ollino

Tomat on selle poolest hea, et õige sordi valikul saab seda edukalt kasvatada rõdul amplites ja potitomatid kasvavad ka aknalaual. Potis kasvavaid tomateid tuleb regulaarselt väetada – kes „keemiat” pelgab, siis praegu leiab poodidest palju looduslikke väetisi. Kindlasti tasub valida just varajasi sorte, sest tihti on meil suvi lühike ja vihmane. Näiteks on end heast küljest näidanud ‘Betalux, ‘Jamal’ ja ‘Dubrava’. „Kuna paljud varased sordid ei ole ruugehallituskindlad, sobivad hästi ka Eesti omad keskvarased sordid ‘Maike’, ‘Evelle’ ja ‘Malle’.”

Külvimuld ja väetis

Seemnete külvamiseks tasub valida muld, mille pakendil kirjas, et see on mõeldud külvamiseks. Kaire ütles, et tal on väga hea kogemus Matogardi muldadega. Sageli on ta kasvatanud tomatitaimi ette kurgiturbas, sest seal on rohkem väetisi lisatud. On proovinud ka turbatablette, aga neist ei saanud head kogemust.

Väetama võiks taimi hakata esimese pärislehe ilmudes. Kaire kasutab tomatite turgutamiseks suvelilledele mõeldud vedelväetist, sest neis on palju tomatile vajalikku kaaliumi.

Kui kasvatada pärandsorte, võib neid ise paljundada ja Kaire teebki seda külgvõsudega. Kui külgvõsu on viis–kuus sentimeetrit pikk, murrab ta selle ära ja pistab mulda ning uus taim juurdub kiiresti. Samamoodi võib ladvast uue taime kasvatada või päästa nii mõni pooleksmurdunud taim.

Poetomatit ära kasvata!

Mõned aiapidajad kasvatavad oma kasvuhoones taimi poetomatitelt võetud seemnest. Seda Kaire kindlasti ei soovita, sest nii on väga suur oht tuua oma kasvuhoonesse ­mõni viirushaigus, näiteks on poetomatitelt leitud palju ­kollast keerdlehisust. Kord kasvuhoonesse toodud, on peaaegu võimatu sellest lahti saada.

Mõne aja eest kirjutas Maa Elu, et Eesti Maaülikooli lektori Kadri Justi doktoritöö tarbeks analüüsitud Eestisse imporditud tomatitest üle kolmandiku sisaldas tomati kollase keerdlehisuse ehk koldlehisuse viirust (tomato yellow leaf curl virus, TYLCV), mis on maailma mastaabis üks majanduslikult kõige ohtlikumaid tomati­viirusi, põhjustades kuni 100protsendist saagikadu.

Põnev värvus

Tomatite sordivalik on tohutu. Kasvatajad otsivad uusi põnevaid sorte, millel koor ebatavalist värvi, varjundiga või triipudega. „Võib põnevuseks neid sorte küll kasvatada, aga kasutad tegelikult kõige rohkem ­ikka punast tomatit,” tõdes Kaire.

Rohelistest tomatitest kiidab kasvataja sorti ‘Green ­Envy’, ka ‘Green Zebra’ on kiitmist väärt ja ‘Hiiumaa’, mis on levinuim roheline tomat Eestis. Kollastest tomatitest on ­väga maitsev ‘Hurma’ ja roosadest ‘Abakhani roosa’, ‘Crimson Blush’ ja ‘Long Tall Sally’.

Taimi ette kasvatades tuleb jälgida, et aknalaual ei puutuks taimed vastu aknaklaasi, muidu võib ere päike lehed ära kõrvetada. Kui taimed aknalauale ei mahu, pange paber taime ja klaasi vahele. Samuti võib aknapoolne taimerida rohkem kastmist vajada.

Tomatitaimedel kipub olema nii, et tärganud taimede lehtede küljest ei tule seemnekestad ära. Selle probleemi saab lahendada, kui pärast seemnete külvamist mullapind kergelt liivaga katta. Liiv on ­pisut raskem ja kui taim end läbi selle surub, tulebki kest kergemini küljest.

VÄÄRT SORDID

Kutsiku talu tomatimaja perenaine Kaire Tursk soovitab kasvatada:

•       Amplis: ‘Firecracker’ F1

•       Varased ja keskvarased sordid: ‘Betalux’, ‘Jamal’, ‘Dubrava’, ‘Maike’, ‘Evelle’, ‘Malle’.

•       Kollased: ‘Apelsin’, ‘Hillbilly’, ‘Afternoon De­light’, ‘Abakanski Oranževõ’.

•       Roosad: ‘Abakhani Roosa’, ‘Crimson Blush’, ‘Long Tall Sally’.

•       Rohelised: ‘Green Envy’, ‘Hiiumaa’, ‘Green Zebra’, ‘Xanadu Green Goddess’.

Lugu ilmus 18. märtsil 2021 Maa Elus 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles