Väetise hind kukub

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui lämmastikväetisi peaks ­piisavalt jaguma, siis NPK-väetiste kiire kätte­saamine võib lähikuudel raskem olla.
Kui lämmastikväetisi peaks ­piisavalt jaguma, siis NPK-väetiste kiire kätte­saamine võib lähikuudel raskem olla. Foto: Marko Saarm

Ettenägelik põllumees, kes kevadeks väetise juba enne aastavahetust ära ostis, võib nüüd vaikselt ohata, sest viimastel kuudel on väetise hind korralikult kukkunud.

Kõige rohkem kulub põllumeestel lämmastikväetist, mille tootmiseks kasutatakse maagaasi. Sügisel hoiatati, et gaasi ei jätku ja selle hind kerkib taevasse, seega tõuseb ka väetise hind ja hilisematele tellijatele ei pruugi väetist enam jätkuda. Väetise hind tegigi vahepeal korraliku tõusu.

Baltic Agro põlluväetiste tootejuht Mihkel Salum rääkis, et praeguseks on hind mõne kuu tagusega võrreldes märgatavalt alla tulnud. Lämmastikväetise hinnalagi oli mullu mais 1000 eurot tonni eest, detsembrist on aga hind allapoole liikuma hakanud ja nüüd 500 euro juures.

„See on gaasi hinda arvestades üsna adekvaatne hind praegu,” sõnas Salum. „Ma olen põllumeestele ikka öelnud, et vaadake gaasi hinda, kui see on umbes 40–50 eurot megavatt-tunni eest, siis on sobiv aeg osta. Meenutame, et kaks aastat tagasi jaanuaris oli gaasi hind 15–20 eurot megavatt-tunni eest, siis oli ammooniumnitraat hinnakirjas 210 eurot tonni eest.”

Yara Eesti juhataja Marek Linnutaja kinnitusel on väetisetootjate hinnad tõesti kõvasti muutunud, kuid erinevusi on ka selles, mis hinnaga keegi väetist Eestis edasi müüb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles