Nädala mõte ⟩ Ärge siis lubadusi unustage

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallase majakõrgune valimisreklaam Tallinnas Tartu maanteel. 
Peaminister Kaja Kallase majakõrgune valimisreklaam Tallinnas Tartu maanteel. Foto: Mihkel Maripuu

Seekordsete valimiste tulipunkti elu säilimine maal ei jõudnudki. Siiski uuris Maa Elu Riigikokku kandideerijailt, mida nad maainimeste paremaks toimetulekuks pakuvad. Et veebruari jooksul lehte jõudnud jutt tühja ei läheks, tuletame lubadused meelde, et need ka koalitsioonileppesse mahuksid.

Ilma tasuva töökohata pole maal miskit peale hakata, kulub ju kasvõi igapäevase tööle-kooli-koju transpordi peale rohkem raha kui linnas ja toidupoes on kaup linna ketipoodides pakutavast kallim. Seega on ülioluline, et maal oleks tagatud korralik internetiühendus, teed korras ja ühistransport tööl käimist soosiv.

Ühistransporti puudutavas valimisloos kiitsid kõik erakonnad heaks nõudetranspordi ellu kutsumise. Üle Eesti kolmanda häältesaagi kogunud reformierakondlane Kristen Michal kinnitas, et graafikud tuleks muuta sõitjatele sõbralikumaks, et need soosiksid maalt linna töölkäimist. Lisaks tuleks bussitransport sünkroniseerida raudteega, et ühelt teisele liikumine oleks sujuv, ning kindlasti on tulevikuteema nõudepõhine transport. Jõudu tööle selle elluviimisel.

Suure tõenäosusega valitsusse jõudva Eesti 200 esindaja kirjeldas kiiret rongiühendust linnade vahel, iga kahe tunni järel bussiühendust suuremate asulate vahel ning nõudepõhist transporti hajaasustuses. Eesti 200-l olevat juba olemas arvutused, et selline lahendus ei ole praegusest kallim. See poleks tasuta, küll aitaks auto kütusekulu arvelt Eesti inimestel aastas kokku hoida 100 miljonit eurot. Tore, viige nüüd ellu.

Häälesaagilt turvaliselt esikümnesse mahtunud reformierakondlane Urmas Kruuse lubas rohepöördega tulevate kohustustelaviini pelgavatele põllumeestele investeeringutoetusi ehitamiseks ja seadmete soetamiseks, mis aitavad leevendada kliimamuutusi ja nendega kohaneda.

Kõik erakonnad kinnitasid, et kohalikku puitu on vaja rohkem Eestis väärindada. Seega ei saa miski takistada puidutööstusele väärindamiseks sobivate tingimuste loomist ja tuge keskkonna­uuringute tegemisel.

Valimised on küll läbi, kuid ärme laseme lubadustel neljaks aastaks pausile minna. Kui miski ei meeldi või meeldib väga, on kontakti leidmine ja tagasiside andmine ekraanide ajastul imelihtne. Maa Elu lubab jälgida, kuhu jõuab nõude­transpordi idee ning kuidas valitsus aitab põllumeestel rohepöördega võetud kohustusi kanda ja toetab puidu väärindamisega tegelevaid ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles