Ürdivann võib viia unetuse või ravida külmetust

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Vanni jaoks võib taimi kasutada nii üksikult kui sarnase toimega taimi koos.
Vanni jaoks võib taimi kasutada nii üksikult kui sarnase toimega taimi koos. Foto: F. Hecker

Kui vastu kevadet veel taimi alles, saab teha ürdivanne – nii keha hoolduseks kui mõne haiguse raviks. Ürdivannid parandavad naha vereringet, laiendavad poore, aitavad ravimtaimedel kehale paremini mõjuda, leevendades külmetust, nahaprobleeme, meeleolu- ja unehäireid ning muid probleeme.

Vahel on hea lõhnaga taimedest vann ka lihtsalt mõnus ja meeleolu parandav ajaviide. Kasulik on neid protseduure teha peale pesemist, kui nahk on puhas ja valmis taimedest saadavaid aineid omastama. Vanni jaoks tuleb valmistada ürditõmmis. Suure vanni jaoks kulub vähemalt kilo värskeid või 250–300 g kuivatatud taimi. On kasutatud ka taimejääke, näiteks kummeli või lavendli varsi ja lehti.

Mõnda taime saab aasta ringi loodusest korjata, näiteks pungadega männioksi, nuluoksi, koduaiast lavendlit (lehtedel on eeterlik õli olemas), tammevõrseid.

Taimed valatakse üle kuuma veega, keedetakse 5 min ja lastakse tõmmata 20 min, seejärel kurnatakse vannivette. Vannivee temperatuur peaks olema 36–37 kraadi ja vannisoleku aeg 15–20 min. Pea ja südame piirkond peavad olema veest väljas. Pärast ravivanni ei loputata ega kuivatata keha, vaid lastakse õhu käes kuivada. Hea on teha vanni tund-poolteist enne magamaminekut ja kaks tundi pärast sööki. Vanni võib teha paar korda nädalas või vastavalt vajadusele.

Kõrge vererõhu ja südamehaigustega inimene peaks vannidest loobuma või tegema seda ettevaatlikult. Samuti ei tohi teha vanni lahtiste haavade ja nahapõletike korral, sest on infektsiooni oht. Kui kodus pole vanni, võib taimetõmmisega loputada probleemset piirkonda või kehaosa, näiteks teha vanni jalgadele või kätele. Suvel võib taimeleotisi valada veetünni ehk tünnivanni sisse.

Leevendust leiab paljudest

Taimi saab valida enda vajaduste järgi. Kadakamarjad ja -okkad on abiks reuma ja radikuliidi korral, parandavad vereringet, vähendavad tselluliiti, parandavad neerude tööd. Lavendel rahustab, parandab vereringet, jalavannides koorib nahka. Kurdlehise kibuvitsa ja roosi õied aitavad punetava naha korral, on lõõgastava toimega, samuti turgutavad vananevat ja väsinud nahka. Pärnaõied on pehmendava ja puhastava toimega, rahustavad närvisüsteemi, sobivad ka külmetuse korral.

Aed- ja nõmmliivateed sobivad ekseemidele, psoriaasile, liigestele, parandavad vereringet, ravivad ülemiste hingamisteede haigusi. Nuluokkad parandavad verevarustust, sobivad külmetuse ja radikuliidi vastu. Raudrohi on ergutav, seedimist soodustav, nahka puhastav, pärsib mikroobide kasvu, aitab rasuse, vinnilise naha ja rasvaste juuste korral.

Kaseleht on nahka puhastav, traditsiooniline saunataim. Aas-kurereha leevendab psoriaasi ja nahaprobleeme. Männipungad tasub appi võtta külmetuse või reuma ja radikuliidi korral, tugevdavad närvisüsteemi ja rahustavad. Saialill soodustab naha taastumist, annab kollast jumet, hävitab mikroobe, toidab ja pehmendab nahka.

Kassinaeri õied ja lehed pehmendavad ja puhastavad kuiva nahka. Angervaks puhastab nahka, kummel puhastab, rahustab, lõõgastab. Humal leevendab unehäireid ja nahapõletikke, toidab kuiva ja lõhenevat nahka. Pune rahustab, puhastab nahka, hävitab seeninfektsiooni.

Meliss pärsib seeninfektsiooni ja herpest, rahustab ja lõõgastab. Rosmariin parandab vereringet, toniseerib ja värskendab, sobib ka kortsulisele nahale. Võib kasutada koos koirohuga. Salvei ja tammekoor (võib kasutada ka võrseid) avavad poore, aitavad rasuse naha ja liigse higistamise vastu. Sobivad jalavannidesse.

Palderjanijuurt saab kasutada koos melissi ja kadakaga närvipinge leevendamiseks. Põldosi (tuleb keeta 30 min) on räni allikas, sobib vananevale lõdvale nahale, soodustab küünte ja juuste kasvu ning naha uuenemist. Kortsleht vähendab turseid, puhastab ja niisutab nahka. Kuldvits on mikroobivastase ja nahka parandava toimega. Basiilik mõjub virgutavalt, tugevdab närvisüsteemi ja rahustab. Nurmenukk on puhastava ja toitva toimega. Nisukliid ja kaer toidavad ja niisutavad kuiva nahka. Neid saab kasutada vannivees ka marlist kotis (kaks peotäit vanni kohta), mida tuleb muljuda.

Taimi võib kasutada nii üksikult kui sarnase toimega taimi koos. Näiteks humalakäbisid ja melissi unetuse vastu või männioksi ja liivateed külmetuse korral. Vannivette saab lisada ka eeterlikke õlisid, lahustades 10 tilka koores või piimas, muidu aurustuvad kohe. Aga taimedes on rohkem toimeaineid ja vannid nahale mõjusamad. Toredat katsetamist ja mõnusat ürdivanni!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles