Soome keelas linnugripi tõttu kodulindude õues pidamise

maaelu.postimees.ee
Copy
Kodulinnud. Pilt on illustratiivne.
Kodulinnud. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Viimase paari aasta jooksul on ka Soomes metslindude seas levinud linnugripp, peamiselt H5N1 tüvi, mis on ohuks mitmetele sulelistele. Soomes keelati mai lõpuni lindude õues pidamine. Inimestele ametnike hinnangul praegu ohtu pole.

„Euroopa mandril on alates 2020. aasta sügisest levinud laiaulatuslik linnugripi epideemia," ütles Soome Toiduameti vanemteadur Niina Tammiranta Yle.fi-le. Nakatunud lindude arv kasvab kevadrände ajal ilmselt veelgi, mistõttu on Soomes mai lõpuni kodulindude õues pidamine keelatud.

Kuigi ka inimesed võivad nakatuda lindude gripi viirustesse, siis Soomes pole ametivõimud selliseid juhtumeid registreerinud.

Viimase 20 aasta jooksul on Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) registreerinud ligi 900 linnugripi juhtumit inimestel, millest pooltel juhtudel on nakatumine lõppenud surmaga. Nakatutakse peamiselt otsesel kokkupuutel haige linnuga või saastunud keskkonnaga, kuid WHO andmetel ei ole tegu haigusega, mis kanduks inimesele üle väga kergelt.

Soome tervise- ja heaoluinstituut THL teatas, et praegused Euroopas ringlevad linnutüved on põhjustanud vaid kergete või ilma sümptomiteta nakatumisi.

Kuigi Soomes on inimeste haigestumise oht väike, kutsub THL inimesi üles lindude käsitsemisel olema ettevaatlik. „Kõige olulisem on, et inimesed surnud linde ei puudutaks ja järgiksid head kätehügieeni," ütles Niina Ikonen THL-ist ja lisas, et välisreisidel võiks eluslindude turgude külastamisest hoiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles