Uuring: rapsipõllu asukohast sõltub kahjurite hulk

maaelu.postimees.ee
Copy
Rapsipõld. 
Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Rapsipõld. Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Eesti Maaülikooli taimetervise õppetooli ja rahvusvaheliste teadlaste koostöös valmis uurimus, mis ilmus mainekas ajakirjas Pest Management Science​.

Uurimusest selgus, et kui talirapsi põld asus eelmise aasta põllust kaugemal kui 500 meetrit, esines rapsikahjureid hiilamardikaid ja kõdra-peitkärsakat oluliselt vähem võrreldes nende põldudega, mis asusid eelmise aasta rapsipõllule lähemal kui 500 meetrit, vahendab ülikooli koduleht.

Katse toimus Eesti tootmispõldudel aastatel 2016-2018, mille käigus võrreldi kahjurite arvukust talirapsi põldudel.

Ühtlasi uuriti putukate looduslike vaenlaste (parasitoidide) esinemist. Parasiteerituse tase oli kõikidel katseaastatel märkimisväärselt kõrge, enamasti ei sõltunud see eelmise aasta rapsipõllu kaugusest. Ka ületas see kriteeriumi, mille puhul loetakse looduslikku kahjuritõrjet efektiivseks. Hiilamardikatest kuni 70% oli parasiteeritud ja kõdra-peitkärsakatest 80%.

Uurimistöö tulemused lisavad olulist informatsiooni nii kahjurite kui nende looduslike vaenlaste bioloogia kohta, samuti praktilist teavet tootjatele, kuidas külvikorda planeerides rakendada kahjurite ennetamise tõrjevõtteid ja seega potentsiaalselt vähendada sünteetiliste insektitsiidide kasutamist. Pestitsiidide vähendamine on üks Euroopa Liidu põllumajandusstrateegia "Talust taldrikule" olulisi eesmärke.

Täispikkuses on artikkel leitav siin https://doi.org/10.1002/ps.7391

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles