Botaanikaaias avati orhideenäitus

Copy
Näitusel eksponeeritud orhideede värvid ­varieeruvad puhasvalgest mustjani.
Näitusel eksponeeritud orhideede värvid ­varieeruvad puhasvalgest mustjani. Foto: Sander Ilvest

Tallinna Botaanikaaias toimub kuni 12. märtsini aastatepikkuse traditsiooniga orhideenäitus, kus esitletakse nii loodusest pärit haruldasi liike kui ka inimeste aretustööna ilmavalgust näinud sorte.

Lisaks tuttavatele kuukingadele on botaanikaaias väljas lai valik teisigi troopilisi orhideesid, näiteks veenusekingad, vandad, tsümbiidiumid, epidendrumid, dendroobiumid, masdevalliad, ontsiidiumid, samuti inimeste aretatud sordid ja hübriidid.

Näitusel eksponeeritud orhideede õite suurus varieerub nööpnõelapea suurusest peopesasuuruseni ning värvide valik puhasvalgest mustjani. „Orhideede eluviisid ja õied on sedavõrd kummalised, et sageli tundub, nagu oleks loodus nende taimede loomisel lasknud käiku kogu oma fantaasia. Ometi pole siin midagi tehtud uisapäisa, iga õie pisimagi detaili loomiseks on olnud oma põhjus,” ütles Tallinna Botaanikaaia vanemaednik ja orhideekollektsiooni kuraator Eevi Siibak. „Kõik need täpikesed, karvakesed, triibud ja hullutavad aroomid on looduslikel liikidel mõeldud tolmeldajate ligimeelitamiseks.”

Peale tolmeldajate on orhideede võrku langenud ka inimesed. Botaanikaaia troopiliste ja subtroopiliste taimede osakonna juhataja Jaan Mettiku sõnul on orhideede välimus ja eluviisid tavapärasest nõnda erinevad ja liikide mitmekesisus sedavõrd suur, et neid eksootilisi iludusi on püütud n-ö taltsutada sajandeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles